Europska komisija odobrila je dodavanje brenda “livanjski sir” u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla (ZOZP). Zaštita livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Europskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.
Zaštićena geografska oznaka štiti autentičnost livanjskog sira, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.
Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost s klimom ovog područja. Također i pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.
U poruci šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca istaknuo je kako se livanjski sir pridružuje popisu zaštićenih proizvoda. Svrstava ga se u skupinu šampanjcem, parmezanom ili iberijskom šunkom.
Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir proizveden od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili njihove mješavine. Ima blago sladak okus, koji podsjeća na jezgre oraha, a s vremenom razvija ugodno pikantan okus, piše BHRT.
Njegova karakteristična aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji tog područja, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter.
Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.
Zajedno s posebnim okolišnim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime. Tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju iznimnu kvalitetu i ugled livanjskog sira.
Nova oznaka bit će dodana na popis od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru Unije za poljoprivredne zemljopisne oznake, saopćila je Europska komisija.