Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Agencija za bankarstvo o trendovima koji slijede

Uz neophodna prilagođavanja u okolnostima koje je nametnula pandemija, planske i redovne aktivnosti Agencije za bankarstvo FBiH (FBA) nisu odgađane, potvrđeno je Feni iz te institucije. “Paralelno s intenzivnim i unaprijeđenim konceptima nadzora bankarskog sustava, u 2021. nastavljen je i razvoj regulatornog okvira. Po isteku 2020., bili smo zadovoljni efektima naših mjera, spremnošću i kapacitetima za djelovanje u vanrednim okolnostima. Danas možemo tvrditi da su uspostavljeni principi djelovanja dali pune efekte u radu FBA u 2021., uz dodatno jačanje supervizorskih funkcija i nastavak dinamičnog razvoja regulative”, tvrde iz Agencije.

Analiza bankarskog sektora s 30092021
Analiza bankarskog sektora s 30092021

Dodaju da je u trenutku kada su već nastupile prve posljedice ili efekti pandemije, naš bankarski sustav bio uređen i spreman za djelovanje i daljnje prilagođavanje u novom okruženju. Iz Agencije ističu da su prije donošenja ključnih odluka i mjera morali uvažiti i poznate specifičnosti koje se odnose na institucionalni okvir u BiH, nadležnosti i slabosti, kao i na ograničenja u primjeni makroekonomskih i drugih standardnih alata koji su na raspolaganju regulatorima u zemljama regije ili EU.

Također, kod uspostavljanja prvih mjera za izbjegavanje ekonomskih posljedica pandemije nisu imali relevantna iskustva ili primjere drugih regulatora.

Prvi koraci su bili samostalni, ali i samouvjereni, jer smo mi najbolje poznavali naš sustav, njegove mogućnosti i ograničenja. Naknadno, vodeći regulatori iz EU su uspostavili principe djelovanja koji se nisu značajno razlikovali u odnosu na naš pristup. Krajem 2020. smo se mogli usporediti sa sličnim ekonomijama i regulatorima. Naš pristup je bio profesionalan i primjeren nastaloj situaciji. Takav pristup nam je dao mogućnost produženog i ciljanog djelovanja i u tijekom 2021., ali i danas”, navode iz FBA.

Analiza bankarskog sektora s 30092021
Analiza bankarskog sektora s 30092021

Naglasili su da je formiranje središnjeg registra računa fizičkih losoba na državnoj razini tehnički moguće i naše banke u svakom momentu mogu zadovoljiti zahtjeve koji su usmjereni na unapređenja i postizanje veće efikasnosti u radu različitih razina vlasti i institucija. Ipak, u aktualnom političkom trenutku nije izvjesna realizacija ovakvih inicijativa.

Nažalost, pitanja efikasnosti u provedbi preporuka ili zahtjeva važnih međunarodnih financijskih institucija mogu nas dovesti u nepovoljnu poziciju uz dodatne dugoročne ekonomske štete. Posebno ističemo važnost koordiniranog pristupa i ubrzanog rješavanja pitanja koja mogu oslabiti naše djelovanje u borbi s pranjem novca, korupcijom ili prijetnjama financiranja terorizma”, tvrde iz Agencije.

Poručuju da je regulatorni i supervizorski okvir prema kojem posluju banke u BiH usklađen s relevantnim uredbama i direktivama EU. Iz Agencije podsjećaju da je na preporuku Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), Evropska komisija u listopadu 2021. donijela odluku o uvrštavanju BiH na listu zemalja koje imaju usklađen regulatorni i supervizorski okvir sa EU.

Mi smo svjesni važnosti postizanja i održavanja usklađenosti s EU. Naša iskustva postizanja usklađenosti su vrijedna pažnje i naknadnog razmatranja, dok se efekti ne odnose samo na banke. Šire koristi za reputaciju države i ekonomske prednosti su od većeg značaja. Uspjeh u vođenju iznimno kompleksnih procesa koji su na kraju rezultirali potvrdama Europske komisije je dokaz ispravnog pristupa i potrebe za jačanjem uloge naših institucija”, istaknuto je.

Dodaju da je nedvojbeno da je digitalizacija sada preduvjet za efikasnost i dostupnost bankarskih usluga. Međutim, pojavljuje se novi rizik potencijalnog raskoraka ili nespremnosti pravnog okvira da podrži trenutne i nadolazeće tehnološke trendove. “Način poslovanja i pristup banaka je uvjetovan dijelom zakonskog okvira koji se mora izmijeniti. U svakom slučaju, u tekućoj godini očekujemo nastavak aktivnosti na unapređenju okvira za digitalizaciju, i u segmentima koje do sada nismo uspješno ili značajnije mijenjali”, navode iz Agencije za bankarstvo FBiH za Fenu.

Kad je u pitanju mogućnost rasta kamatnih stopa, naglašeno je da se one kod nas formiraju na tržištu, djelovanjem ponude i tražnje za novcem, uz efekte koji se prenose sa drugih tržišta, naročito EU. Nadalje, ekspanzivne monetarne politike vodećih središnjih banaka dovele su do održavanja ambijenta niskih kamatnih stopa u proteklim godinama, uz aktuelno pojačavanje pritiska inflacije.

Razumno je očekivati postupno ukidanje makroekonomskih stimulansa što uključuje i povećanje referentnih kamatnih stopa. Ne očekujemo trenutne i brze efekte koji bi naštetili oporavku ekonomije u 2022. Ključni globalni rizici su vezani za usporen oporavak vodećih ekonomija, rast cijena energenata i potencijalne konflikte koji dodatno mogu narušiti ekonomske odnose”, smatraju u Agenciji. Dodaju da je naš bankarski sustav izuzetno likvidan uz zadržane povoljne pokazatelje koji se odnose na kapital. ‘”Rizici o kojima razgovaramo, u smislu utjecaja na bankarski sustav, vezani su za cjelokupni ekonomski i politički ambijent koji je specifičan za BiH. Ovaj sustav se po uređenosti i otpornosti izdvaja, što otvara dodatne mogućnosti za podršku gospodarstvu u razdoblju oporavka i prilagođavanja novim konceptima poslovanja nakon pandemije”, istaknuto je.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno