Financa
Digitalni poslovni portal

Analiza: Kako sukob u Ukrajini preoblikuje globalno tržište nafte

Nakon sankcija na izvoz ruske nafte, Rusija se okrenula Indiji i Kini, i vratila svoju razinu izvoza na onu prije početka rata. Europa nadoknađuje rusku naftu iz SAD i Zapadne Afrike.

Ruska invazija na Ukrajinu rekonfigurirala je globalno tržište nafte, s afričkim dobavljačima koji su ušli kako bi zadovoljili europsku potražnju, a Moskva, pogođena zapadnim sankcijama, sve više koristi rizične transfere s broda na brod kako bi svoju naftu dopremila u Aziju.

Preusmjeravanja označavaju najveće potresanje globalne trgovine naftom na strani ponude otkako je “američka revolucija” crpljenja nafte iz škriljevca promijenila oblik tržišta prije otprilike deset godina, i sugerira da će Rusija moći upravljati zabranom nafte Europske unije (EU), pod uvjetom da Azija i Kina nastave kupovati svoju naftu.

Sankcije uvedene Moskvi nakon sukoba u Ukrajini koji je započeo u veljači, uključujući američku zabranu uvoza nafte, potaknule su Rusiju da se odvoji od Europe, gdje se njezina nafta izbjegava, i okrene kupcima u Indiji i Kini koji preuzimaju teret uz veliki popust, prema dostupnim podacima od industrije i trgovaca, piše Reuters.

Uprkos sankcijama, ruski izvoz nafte se vratio na predratnu razinu

Ruski izvoz vratio se na razinu prije invazije u travnju, prema podacima Međunarodne energetske agencije sa sjedištem u Parizu, a cijene nafte stabilizirale su se oko 110 dolara nakon što su u ožujku dosegle 14-godišnji maksimum iznad 139 dolara po barelu.

Čak i ako EU pristane na zabranu nafte u svom sljedećem krugu ruskih sankcija, analitičari kažu da bi učinak mogao biti ublažen potražnjom iz Azije.

“Osim ako Zapad ne izvrši diplomatski pritisak na azijske kupce, nećemo vidjeti povećanje jaza u opskrbi i porast cijena nafte”, rekao je Norbert Rücker iz Julius Baera.

Složeni splet sankcija SAD-a, EU-a i Britanije zabranio je brodovima u ruskom vlasništvu ili pod zastavom pristajanje u luke, što znači da se dio povećane trgovine u Aziju olakšava prijenosom s broda na brod na moru – skupim procesom u kojem je rizik od izlijevanja nafte veći.

Sveukupno, protok ruske nafte u Aziju preko mora skočio je za najmanje 50% od početka godine, prema Petro-Logistics-u, kompaniji za praćenje tankera i drugih podataka.

Prijevozi između plovila, koji čine mali dio ukupne pomorske trgovine, premješteni su s danske obale na Sredozemno more kako bi se izbjegle sankcije i prosvjedi.

Rizični prijenos nafte s broda na brod

“Prenosi s broda na brod (STS, Ship-To-Ship) bili su uobičajeni u danskim vodama, na ulaznoj točki u Baltičko more”, rekao je za Reuters predsjednik Petro-Logistice Mark Gerber. “To se više ne događa; otuda se i sve više povećava  STS trend od sankcioniranih tankera prema slobodnim tankerima u toplijim i prijateljskim mediteranskim vodama.”

Gerber je naveo količine ruske sirove nafte i proizvoda koji se prenose između tankera u Sredozemnom moru na oko 400.000 barela dnevno (bpd), od čega većina ide u Aziju, dodajući na to 2,3 milijuna barela dnevno koji idu izravno.

U siječnju, prije invazije, oko 1,5 milijuna bpd poslano je izravno u Aziju.

Ruska nafta se ukrcava na tankere Aframax ili Suezmax koji nose manje od milijun barela i na moru se prenosi na veća plovila koja mogu primiti 2 milijuna barela, što čini dostavu isplativijom, kažu trgovci.

Pomorske količine samo su dio ukupnog izvoza iz Rusije. Uključujući opskrbu plinovodima, ukupan izvoz ruske nafte i proizvoda porastao je na nešto iznad 8 milijuna barela dnevno u travnju, natrag na stopu prije invazije.

Zapadnoafrička sirova nafta

Kako bi nadoknadile gubitak ruske nafte, europske rafinerije okreću se uvozu zapadnoafričke sirove nafte, koja je u travnju porasla za 17 posto u odnosu na prosjek 2018.-2021. prema Petro-Logistics-u.

Podaci Eikona također pokazuju porast i pokazuju da 660.000 bpd uglavnom iz Nigerije, Angole i Kameruna stiže u sjeverozapadnu Europu u svibnju, s tri tereta nigerijskog Amenama u usporedbi s jednim u veljači.

U međuvremenu, količine zapadnoafričke sirove nafte za Indiju gotovo su se prepolovile, prema Gerberu, s 280.000 bpd isporučenih u travnju sa 510.000 bpd u ožujku jer se Delhi prebacio na rusku opskrbu.

Uz vruću europsku potražnju, cijene posebno nigerijske lake, sirove nafte dostižu rekordne vrijednosti, prema trgovcima, s Forcadosovom sirovom naftom koja se, na primjer, nudi uz premiju od najmanje 7 dolara u odnosu na Brent.

Opskrba iz Sjeverne Afrike u Europu porasla je za 30% od ožujka, priopćio je Petro-Logistics. Od toga, podaci Eikona pokazuju da će se dolasci u sjeverozapadnu Europu iz egipatske luke Sidi Kerir, za koju analitičari kažu da je vjerojatno saudijska nafta, gotovo udvostručiti u odnosu na ožujak na više od 400.000 barela dnevno u svibnju.

Sjedinjene Države također su povećale opskrbu Europi. Europski uvoz sirove nafte u svibnju iz SAD-a na bazi isporuka porastao je za više od 15% u odnosu na ožujak, prema podacima tvrtke za praćenje Kpler, najvećim mjesečnim tempom u njezinim evidencijama. Europa je preuzimala oko 1,45 milijuna barela nafte dnevno iz Sjedinjenih Država.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije