Financa
Digitalni poslovni portal

Njemačka inflacija dostigla novi rekord, stvarajući pritisak na ECB da podigne kamatne stope

Troškovi hrane i energije u Njemačkoj povećali potrošačke cijene za 8,7%, više nego očekivanih 8,1%; Trend slijedi Španjolsku, koja također bilježi rekord svih vremena u inflaciji.

Njemačka je inflacija dosegla još jedan maksimum u povijesti, dodajući na hitnosti izlasku Europske središnje banke iz novčanih poticaja iz razdoblja krize, i dizanju kamatnih stopa, nakon što su brojke iz Španjolske također nadmašile procjene ekonomista.

Potaknuti rastućim troškovima energije i hrane, podaci objavljeni u ponedjeljak pokazuju da su potrošačke cijene u najvećem gospodarstvu kontinenta u svibnju skočile 8,7% u odnosu na godinu dana ranije. Analitičari koje je anketirao Bloomberg predvidjeli su rast od 8,1%.

Izvješće dolazi samo 10 dana prije ključnog sastanka ECB-a na kojem bi dužnosnici trebali objaviti završetak velikih kupnji obveznica i potvrditi planove za podizanje kamatnih stopa u srpnju, po prvi put u više od desetljeća. Neki kreatori politike čak su iznijeli ideju povećanja za pola boda, umjesto za četvrtinu boda (0,25%) koju većina podržava, piše Bloomberg.

Tržišta novca “kladila” su se na povećanje stope od 113 baznih bodova do kraja godine, što je tri bazna boda više od petka. Njemačke obveznice zabilježile su pad, s referentnim 10-godišnjim prinosima za osam baznih bodova višim od 1,05%.

Podaci o inflaciji povećavaju pritisak na vladu, jer su kućanstva dodatno opterećena. Ministar financija Christian Lindner ranije u ponedjeljak nazvao je borbu protiv rastućih cijena “glavnim prioritetom”, istovremeno zagovarajući prestanak ekspanzivne fiskalne politike.

Inflacija je ogroman ekonomski rizik”, rekao je Lindner na konferenciji za novinare u Berlinu. “Moramo se boriti protiv toga kako ne bi došlo do ekonomske krize, zaživljavanja spirale u kojoj se inflacija hrani samu sebe.”

Kreatori politike ECB-a, uključujući predsjednicu Christine Lagarde, izrazili su sličnu zabrinutost, zabrinuti da tvrdoglavo visoki rast cijena riskira da se učvrsti i priguši potrošnju u vrijeme kada industrija pati od dugotrajnih uskih grla u opskrbi, posebno nesigurnosti u opskrbi energijom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pogođena kućanstva

Iako je inflacija sada blizu svog vrhunca, pritisak za kućanstva je daleko od kraja, prema ZEW-ovom ekonomistu Friedrichu Heinemannu.

“Potrošači će morati računati s daljnjim povećanjem cijena jer su mnogi inputi još uvijek rijetki, a veleprodajne cijene i dalje dramatično rastu”, rekao je u e-mailu. “Iznenađujuće dobri podaci o tržištu rada također ukazuju na to da bi zastrašujuća spirala plaća i cijena uskoro mogla dobiti brzinu.”

Odluke ECB-a u lipnju bit će vođene svježim gospodarskim projekcijama koje će vjerojatno pokazati da će pritisci na cijene u eurozoni kao cjelini ostati iznad ciljanih 2% u 2023. i 2024. godini.

Ističući trajne opasnosti, Španjolska je ranije u ponedjeljak izvijestila o neočekivanom ubrzanju inflacije na rekordnih 8,5%, unatoč vladinoj pomoći, uključujući subvenciju za gorivo i povećanje minimalne plaće. Belgijska inflacija također se ubrzala.

U Njemačkoj je donji dom parlamenta donio paket mjera olakšica koji uključuje jednokratnu isplatu, dječji dodatak i smanjenje troškova struje. Kancelar Olaf Scholz je signalizirao da bi se mogle poduzeti daljnje mjere, ako je potrebno, kako bi se zaštitila kućanstva i poduzeća.

Dogovorene plaće u Njemačkoj realno su pale za 1,8%  u prvom tromjesečju, a iako radnici u industriji željeza i čelika zagovaraju povećanje plaća za više od 8%, malo je vjerojatno da će osigurati povećanje koje će u potpunosti nadoknaditi rastuće troškove života.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije