Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banka Engleske primijenila je prvo uzastopno povećanje kamatnih stopa

Banka Engleske (BoE) odlučila je danas povećati referentnu kamatnu stopu prvi put od 2004. godine i započeti proces smanjenja programa otkupa obveznica.

Odbor za monetarnu politiku BoE povisio je svoju ključnu kamatnu stopu za 0,25 baznih bodova na 0,5 posto jer središnja banka nastoji obuzdati rastuću inflaciju. Pet članova glasalo je za povećanje od 0,25 baznih bodova, dok su četiri člana bila za povećanje kamatnih stopa za 0,5 baznih bodova na 0,7 posto, prenosi CNBC.

Banka Engleske počela je dizati cijenu zaduživanja u prosincu prošle godine, kada je s povijesno najniže razine od 0,1 posto podigla referentnu kamatnu stopu na 0,25 posto.

Središnja banka također je danas povisila svoju prognozu inflacije, predviđajući da će ona u travnju dostići vrhunac od 7,25 posto, u odnosu na prosinačku projekciju od 6,0 ​​posto.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u prosincu je skočila na 30-godišnji maksimum od 5,4 posto, zbog rasta cijena energije, oživljavanja potražnje i problema u lancu opskrbe.

Devetočlani odbor BoE jednoglasno je odlučio da će banka početi smanjivati ​​svoj program otkupa obveznica vrijedan 895 milijardi funti, koji je proveden tijekom krunske krize, zaustavljanjem reinvestiranja dospjelih sredstava.

Program smanjenja otkupa korporativnih obveznica trebao bi biti dovršen najkasnije do kraja 2023. godine.

Funta je ojačala 0,2 posto u odnosu na dolar ubrzo nakon odluke BoE, dok su prinosi na britanske 10-godišnje državne obveznice porasli za devet baznih bodova na dnevnoj bazi, na 1.345 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 2019. godine.

Izvor: agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno