Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Disney – borba za tron kompanije

Izvršni direktor kompanije Disney Bob Iger i Nelson Peltz, osnivač investicionog fonda Trian Partners, upleteni su u žestoku borbu preko posrednika posljednja tri mjeseca za kontrolu dva mjesta u korporativnom odboru medijskog giganta.

Konačni obračun slijedi u srijedu, 3. travnja tijekom Disney-ovog godišnjeg sastanka dioničara. Tada će investitori glasati za novi sastav odbora.

Disney je još u siječnju najavio svojih 12 kandidata za odbor, uključujući Iger-a. Nekoliko dana kasnije, međutim, Trian Partners — koji kontrolira udio u Disney-u vrijedan 3,5 milijardi dolara — formalno je nominovao Peltz-a. On je bivši financijski direktor kompanije Jay Rasulo-a, za dva mjesta u odboru. Ovo je potom pokrenulo okršaj oko budućnosti kompanije, piše Financial Times.

Iger je praktično postao zaštitno lice kompanije. U njoj prisutan na raznim funkcijama već četiri desetljeća. Ne treba zaboraviti, da je bio i njen izvršni direktor u periodu najvećih profita i širenja od 2005. do 2020. godine.

Uzdignut je u izvršnog predsjednika prije nego što je otišao u mirovinu 2021. godine. Potom se vratio na najvišu izvršnu poziciju na kojoj je stekao status legendarnog direktora. Kompanija je počela bilježiti velike gubitke uslijed pandemijskog zatvaranja njenih zabavnih parkova, sve manje gledanosti i sve lošijeg kvaliteta preskupih filmskih franšiza.

Iger nije bez skandala

Ni Igerovo upravljanje nije bez određenih skandala. Već godinu dana je u otvorenom sukobu sa Elon Musk-om oko politike (ne)reklamiranja na društvenoj mreži X. Zamjera mu se što je iz studija Pixar otpustio neke od najkreativnijih direktora koji su pomogli ranijem velikom rastu. Zbog glasina o njihovom nedoličnom ponašanju na radnom mjestu. Pored toga, Disney je dozvolio online klađenje preko svoje subdivizije ESPN. Ovo je naišlo na ozbiljne kritike u medijima u SAD koji većinom s ponosom gledaju na kompaniju koja je simbol kreiranja „obiteljskog sadržaja“.

Čak ni poslovno uspješan Iger očigledno nije pomogao tijekom 2023. i početkom tekuće godine da se rezultati na kino blagajnama preokrenu u korist Disney-a. Većina TV serija i filmovi su otkazani, a umjesto njih najavljeni neki novi naslovi.

S druge strane, 81-godišnji Nelson Peltz i ranije je vodio slične korporativne bitke u upravnim odborima kompanija Procter & Gamble i Heinz. Ovo je drugi Peltz-ov pokušaj da dobije mjesto u odboru Disney-a nakon neuspjele kampanje 2023. godine. Peltz-ova ponuda je ukorijenjena u njegovom argumentu da su rezultati u padu.

Usprkos mnogim prednostima, Disney je izgubio svoj put . pao je s liderske pozicije na kino blagajnama, zakasnio je ući u streaming biznis. S druge strane je udvostručio operacije na ’tradicionalnoj’ televiziji u pogrešno vrijeme

rekao je investitor u pismu poslanom dioničarima

Trian Partners je objavio izvešće na na 133 strana u kojem su navedeni Pelcovi planovi za reformu Disney-a. Oni uključuju razvoj strategije za dostizanje marže profita sličnih Netflixovim do 2027. godine.

Iger-a žele i nasljednici Walt-a Disney-a

Disney pokušava da se obrani od pokušaja preuzimanja rukovodećih pozicija. Kompanija je čak pokrenula novu web stranicu na kojoj traži od dioničara da ne glasuju za kandidate iz Peltz-ove investicijiske kompanije.

„Nelson Peltz ima dugu povijest “napada” na kompanije što na krajnju ima štetu na vrijednost njihovih dionica, prenosi Biznis.rs. Pojašnjavaju na web stranici. „Nadzor od strane 81-godišnjeg menadžera hedge fondova bez kreativnog iskustva ometao bi kreativni napredak kompanije“, saopćio je Disney.

Bob Iger CEO tvrtke Disney
Bob Iger CEO tvrtke Disney

S druge strane, glasine o potencijalnim pregovorima između Apple-a i Disney-a ranije tijekom 2023. godine nisu naišle na ovoliki otpor članova odbora giganta industrije zabave, iako jesu negirane.

Potpora za Igerovu poslovnu strategiju dolazi od nekih od najvećih imena u oblasti zabave i financija. Uključujući generalnog direktora banke JPMorgan Chase Jamie Dimon, tvorca „Ratova zvijezda“ George Lucas-a, kao i pojedinih nasljednika samog Walt Disney-a, koji imaju dionice i pravo glasa u kompaniji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno