Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kineska centralna banka mijenja operacije likvidnosti

Kineska centralna banka priopćila je da će početi provoditi privremene ugovore o reotkupu obveznica. Također, obrnute repo transakcije kako bi operacije na otvorenom tržištu učinile učinkovitijima. Cilj je održati dovoljnu likvidnost bankarskog sustava.

Operacije privremenog prekonoćnog zaduživanja i pozajmljivanja centralne banke obavljat će se poslijepodne svakog radnog dana na temelju tržišnih uvjeta. Navodi se u priopćenju kineske centralne banke, dok se rutinske dnevne operacije obavljaju ujutro.

Repo poslovi predstavljaju mogućnost kupovine ili prodaje vrijednosnih papira. Postoji obveza reotkupa istih od strane banke na dan koji odgovara klijentu. Predmet repo poslova su državne obveznice, trezorski zapisi Ministarstva financija, ali mogu biti i obveznice drugih kompanija, banaka.

Ova mogućnost omogućuje prevladavanje eventualnih potreba za likvidnim sredstvima. Bez potrebe za prodajom vrijednosnih papira koje posjeduje. Tržišni sudionici i analitičari vjeruju da ovaj potez otvara put novom koridoru kamatnih stopa. Pri čemu sedmodnevna obrnuta repo stopa služi kao središnji vodič. Dajući banci više prostora za upravljanje gotovinskim uvjetima i kamatnim stopama usred velike potražnje za obveznicama.

Ova objava dolazi i nakon što je guverner centralnee banke Kine rekao da sedmodnevna stopa “u osnovi ispunjava funkciju” glavne kamatne stope. Privremeni repo i obrnuti repo bit će zajmovi s prekonoćnim dospijećima i provodit će se ovisno o tržišnim uvjetima.

Kamatne stope privremenih i obrnutih repo poslova bit će 20 baznih bodova ispod i 50 baznih bodova iznad sedmodnevnih obrnutih repo operacija, odnosno 1,6 posto odnosno 2,3 posto.

“Od sada će Narodna banka Kine (PBOC) provoditi privremene repo ili privremene obrnute repo operacije, ovisno o uvjetima”, rekla je centralna banka u internetskoj izjavi, prenosi Reuters.

Obrnute repo operacije trebale bi središnjoj banci omogućiti ubrizgavanje gotovine u bankovni sustav, dok bi repo operacije mogle povući sredstva.

“Potezom centralne banke dodan je alat za upravljanje unutardnevnom likvidnošću, koji pomaže stabilizirati likvidnost tržišta. PBOC neće provoditi prekonoćne obrnute repo transakcije prečesto i može raditi sredinom, krajem mjeseca ili krajem kvartala “, rekao je Ming Ming, glavni ekonomist u CITIC Securities.

Prinos na kineske tridesetogodišnje državne obveznice porastao je za 2,5 bazna boda nakon ove objave. Prinosi su na desetogodišnje obveznice porasli za oko dva bazna boda.

“Za sudionike na tržištu, asimetrija prekonoćnih stopa pozajmljivanja i posuđivanja trebala bi biti upozorenje tržištu. S jasnom namjerom da se ohladi tržište (obveznica). Konkretno, očekuje se da će prva privremena prekonoćna operacija na otvorenom tržištu centralne banke biti repo trgovina. Ista bi se mogla održati ovaj tjedan,” rekao je Zhou Shilei, direktor odjela za globalna financijska tržišta u UOB-u, u Kini.

Centralna banka rekla je Reutersu prošli tjedan da ima na raspolaganju stotine milijardi juana vrijednih obveznica za posuđivanje. Najavila je prodaju, ovisno o tržišnim uvjetima, što je dio plana koji tržišta vide kao pokušaj smirivanja vrućeg porasta obveznica.

Guverner kineske centralne banke, Pan Gongsheng, rekao je prošlog mjeseca da je sedmodnevna obrnuta repo stopa ispunila funkciju glavne kamatne stope. Ističući da je trošak instrumenata monetarne politike s drugim rokovima smanjio njihovu ulogu kao kamatne stope, navode financije.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno