Financa
Digitalni poslovni portal

Cijene tjestenine narasle – u Italiji krizni sastanci i pozivi na štrajk

Bilo da se radi o tanjuru špageta aglio e olio ili o tjestenini penne arrabbiata, cijena omiljene talijanske glavne namirnice raste – dovoljno da opravda krizni sastanak talijanske vlade.

Cijene tjestenine porasle su 17,5 posto u ožujku i 16,5 posto u travnju, prema podacima talijanskog ministarstva gospodarstva koje se poziva na podatke Istata. Skok je dvostruko veći od indeksa potrošačkih cijena u Italiji, koji je porastao 8,1% na godišnjoj razini u travnju i 8,7% u ožujku, prema podacima Refinitiva.

Jela od tjestenine u restoranima porasla su za 6,1 posto na godišnjoj razini, rekla je talijanska skupina za prava potrošača Assoutenti za CNBC. Prema istraživanju Međunarodne organizacije za tjesteninu iz 2022., prosječni Talijan godišnje pojede gotovo 23 kg tjestenine.

Povećanje maloprodajnih cijena posljedica je činjenice da proizvođači sada prodaju zalihe tjestenine koje su nastale u vrijeme kada su cijene sirovina bile veće.

To je zbog skladištenja zaliha proizvedenih s višim troškovima sirovina.

Furio Truzzi, predsjednik Assoutentija

U ožujku 2022. cijena pšenice dosegla je najviše razine u više od desetljeća kako je napredovala ruska invazija na Ukrajinu. Obje zemlje veliki su dobavljači poljoprivrednih proizvoda na globalnom tržištu.

Međutim, Truzzi je primijetio da su troškovi sirovina od tada pali, a više cijene tjestenine sada pokreću drugi čimbenici.

“Visoke cijene se održavaju radi veće zarade. Cijene će pasti samo u slučaju značajnog pada potrošnje”, rekao je Assoutent. Predložio je planove za smanjenje potrošnje tjestenine uz “štrajk na tjesteninu” od najmanje 15 dana. Talijani su 2007. organizirali jednodnevni štrajk protiv kupovine tjestenine kada su cijene porasle za gotovo 20%.

Međunarodne cijene pšenice u travnju pale su 2,3%, na najnižu razinu od srpnja 2021., prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu.

Cijene pšenice pale su u odnosu na svoj povijesni vrhunac nakon početka rata u Ukrajini, ali su i dalje visoke. Svjetska banka predviđa pad cijena pšenice od 17,4 posto u 2023. u odnosu na 2022. godinu.

Nandita Roy, službenica za vanjske poslove Svjetske banke

Cijene durum pšenice, sorte pšenice koja se obično koristi u tjestenini, također su u padu posljednjih mjeseci. “Međutim, postoji mnogo čimbenika specifičnih za pojedinu zemlju koji bi objasnili rast cijena tjestenine u Italiji”, dodala je Roy.

Hitan sastanak

Prije dva tjedna talijanski ministar gospodarskog razvoja Adolfo Urso sazvao je hitan sastanak na kojem se raspravljalo o poskupljenju omiljene talijanske namirnice.

Proizvođači tjestenine, udruge potrošača i vladini dužnosnici bili su među onima koji su nazočili sastanku. Neki su pozvali na ograničenje cijena kako bi se zaustavio rast . Prijedlog je u međuvremenu odbijen.

Najnovija istraživanja cijena tjestenine već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada cijena. To je znak da bi u nadolazećim mjesecima cijena mogla značajno pasti.

u priopćenju talijanskog ministarstva gospodarstva

“Današnja tjestenina na policama proizvedena je prije nekoliko mjeseci od durum pšenice kupljene po cijenama jednog ranijeg razdoblja. S troškovima energije koju smo imali u vrijeme vrhunca rata.”. Navodi se u izjavi Unione Italiana Food, udruge koja predstavlja talijanske proizvođače hrane. Visokim cijenama tjestenine pridonijeli su i veći troškovi pakiranja i logistike.

U priopćenju se dodaje da je cijena proizvodnje tjestenine u jednoj godini porasla za 8,4 posto, što je na razini prosječnog indeksa inflacije zabilježenog za robu široke potrošnje.

Troškovi su se smanjili, istina, ali se nisu vratili na prošle razine i još uvijek su dosta visoki u usporedbi s onima zabilježenima 2020./2021. Htjeli bismo ovu temu zaključiti sa razumijevanjem da je tjestenina rješenje, a ne problem.

Unione Italiana Food

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije