Financa
Digitalni poslovni portal

Credit Suisse najavio ozbiljne gubitke

Jedna od najvećih svjetskih banaka Credit Suisse Group informirala je javnost da očekuju značajne gubitke. Uzrok lošem rezultatu leži u činjenici da su u posljednjem kvartalu 2022. godine klijenti povukli rekordne svote uloženih sredstava. Prema informacijama iz ovog švicarskog bankarskog diva, ovo je najgora godina za banku od početka financijske krize.

Neto gubitak iznosi 1,39 milijardi švicarskih franaka. Ostvareni gubitak je značajno veći, nego što su prognoze dale naslutiti krajem godine. Kako su saopćili iz Credit Suisse gubitak je najviše uzrokovan u sektorima za upravljanje bogatstvom i investicijskog bankarstva.

Credit Suisse se još uvijek oporavlja od likvidnosnog šoka iz listopada prošle godine. Naime, tada se u medijima pokrenulo pitanje u vezi budućnosti banke, o čemu je pisala financa. Ovo je izazvalo paniku ulagača početkom zadnjeg kvartala 2022. godine. Investitori su tada podigli iz banke 110,5 milijardi franaka (112 milijardi eura), prema informacijama dostupnim Bloomberg-u.

Uprava banke je obavijestila javnost da klijenti ponovo ulažu u banku. Gubitak imovine nažalost će uzrokovati da ključna jedinica za upravljanje bogatstvom neće uspjeti oporaviti u prvom kvartalu tekuće godine. Kako bi oporavili poslovanje, banka je dijelom i reorganizirana. Credit Suisse je razdvojio dijelove investicijske banke i ponovo se fokusira na svoj osnovni posao upravljanja bogatstvom. U fokus je stavljena drugačija strategija nakon godina skandala i gubitaka zbog kojih je povjerenje u banku poljuljano.

Vrijednost Credit Suisse pala 2,8 posto

Dionice Credit Suisse su izgubile u četvrtak skoro 2,8 posto vrijednosti po otvaranju burze u Zurich-u.

Credit Suisse vrijednost dionice posljednjih godinu dana
Credit Suisse vrijednost dionice posljednjih godinu dana (izvor Yahoo Finance)

Banka je krajem prošle godine prikupila četiri milijarde franaka kada je Saudijska nacionalna banka otkupila 10 posto udjela. U procesu sanacije Credit Suisse je ukinuo 9.000 radnih mjesta kako bi se profitabilnost banke povećala do 2024. godine.

Kao rezultat smanjenja gubitaka i smanjenja troškova, banka je umanjila i fond za varijabilnu kompenzaciju za 2022. za oko 50 posto. Javnost je informirana da će troškovi restrukturiranja za 2023. godinu iznositi oko 1,6 milijardi franaka.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije