Financa
Digitalni poslovni portal

Dobit njemačkog proizvođača cjepiva s 15 milijuna skočila na 10 milijardi eura

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech višestruko je povećala dobit i prihod u 2021. godini zahvaljujući prodaji cjepiva protiv covida-19

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech višestruko je povećala dobit i prihod u 2021. godini zahvaljujući prodaji cjepiva protiv covida-19, koja je nadmašila očekivanja, pokazalo je godišnje financijsko izvješće.

Umjesto milijuna milijarde

Neto dobit skočila je prošle godine na 10.29 milijardi eura, s 15.2 milijuna eura u 2020. godini.

Prihod je iznosio 18.98 milijardi eura, nasuprot 482 milijuna eura u godini ranije, pokazalo je u srijedu izvješće o rezultatima poslovanja u 2021. godini.

Inovativno mRNA cjepivo protiv covida-19, koje je njemačka biotehnološka tvrtka razvila zajedno s američkim farmaceutskim divom Pfizerom, prvo je u EU dobilo dozvolu regulatora, krajem 2020. godine, podsjeća agencija dpa.

Ove godine očekuje do 17 mlrd. od prodaje cjepiva

BioNTech je potvrdio prognozu za ovu godinu prema kojoj očekuje prihode od prodaje cjepiva protiv covida-19 u rasponu od 13 do 17 milijardi eura.

Potpisane narudžbe za isporuku u 2022., kako napominju, sada iznose 2.4 milijarde doza. Prošle godine isporučili su oko 2.6 milijardi doza, 100 milijuna više nego što se očekivalo, navodi se u izvješću.

U BioNTechu očekuju da će u travnju objaviti prve podatke o kliničkim ispitivanjima cjepiva prilagođenog omikron varijanti.

Najavljuju i 50 posto veća izdvajanja za istraživanje i razvoj u ovoj godini, u rasponu od 1.4 do 1.5 milijardi eura.

Uprava tvrtke, kojom upravljaju njezini osnivači, bračni par Ugur Sahin i Özlem Türeci, objavila je da traži odobrenje za program otkupa dionica u iznosu do 1.5 milijardi dolara u sljedeće dvije godine. Predlažu i isplatu posebne dividende od dva eura po dionici.

Izvor: hina / index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije