Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

El Salvador će izdati obveznice u bitcoin-ima

El Salvador će izdati obveznice u kriptovaluti bitcoin u prvom kvartalu naredne godine. Postati će prva je zemlja u kojoj je bitcoin postao zakonsko sredstvo plaćanja.

Vulkan bond je upravo dobio regulatorno odobrenje Komisije za digitalnu imovinu (CNAD). Predviđamo da će obveznica biti izdana u prvom tromjesečju naredne godine. Obavjestio je javnost putem društvene mreže Nacionalni ured za Bitcoin El Salvadora, koji upravlja svim projektima povezanima s kriptovalutama.

Bitcoin je postao zakonsko sredstvo plaćanja u Salvadoru 2021. godine, uz američki dolar, o čemu je pisala Financa.

Predsjednik ove srednjoameričke države Nayib Bukele pokušao je pomoću bitcoin-a Salvadorcima olakšati i pojeftiniti primanje doznaka te omogućiti pristup financijskim uslugama za 70 posto ljudi koji nemaju bankovni račun, prenosi BHRT.

Mjera je bila meta kritika u zemlji i inozemstvu. Prema rezultatima istraživanja koje je u svibnju sproveo Univerzitet Centralne Amerike, 71 posto stanovnika smatra da kriptovaluta nije pomogla poboljšanju financijske situacije njihovih obitelji.

Nayib Bukele predsjednik EEl Salvadora kojeg je Financial Times nazvao El Hodlador
Nayib Bukele predsjednik EEl Salvadora kojeg je Financial Times nazvao El Hodlador

Vulkanskim obveznicama vlasti El Salvadora planiraju financirati izgradnju bitcoin grada. Nalazio bi se na istoku zemlje. Pokretala bi ga geotermalna energija iz obližnjeg vulkana. Bukele je otkrio planove za bitcoin grad 2021.

Grad bi se djelimično izgradio s najmanje milijardu USD u vulkanskim obveznicama, rekao je tada salvadorski predsjednik.

Vlada El Salvador-a objavila je da je kupila 2.381 bitcoin. Posljednja kupovina obavljena je u srpnju 2022. godine, kada su ih kupili 80.

Prema Bukeleovim predviđanjima, El Salvador je trebalo da kupi jedan bitcoin dnevno počevši od 17. studnog prošle godine, no vlada nije otkrila drži li se zaista plana.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno