Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Evo koliko su banke u Bosni i Hercegovini zaradile u 2023. godini

Banke u Bosni i Hercegovini prošle su godine ostvarile dobit, odnosno neto dobit od 709 milijuna KM.
Ovo je rekordna zarada bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Kako smo pisali, banke registrirane u Federaciji BiH lani su ostvarile dobit od 520 milijuna KM.

Usporedbe radi, banke u Federaciji BiH su u 2022. godini ostvarile neto dobit od 363 milijuna KM, a godinu prije 293 milijuna maraka. Ukupni prihodi u 2023. godini iznosili su milijardu i 485 milijuna KM. Ukupni izdaci bili su oko milijardu i 17 milijuna kuna. Na ovu dobit plaćeno je oko 43 milijuna KM poreza.

Ukupni prihodi od kamata i sličnih prihoda iznosili su oko 915 milijuna kuna. Dok su poslovni prihodi iznosili 658 milijuna kuna. U FBiH je registrirano ukupno 13 banaka.

S druge strane, sve banke u Republici Srpskoj, njih osam, prošle su godine iskazale neto dobit u ukupnom iznosu od 189 milijuna KM. Pokazuju posljednji podaci Agencije za bankarstvo RS-a.

Kako se navodi u ovim podacima, ova dobit je ostvarena na višoj razini u odnosu na usporedno razdoblje 2022. godine, kada je ostvarena dobit od 139 milijuna KM. Ukupni bruto krediti iznose 6,1 milijardu KM i veći su za 264 milijuna KM ili 4,6 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Ovi podaci pokazuju da je nastavljen rast bankarskog sektora u našoj zemlji. Koji je vrlo likvidan i stabilan, ali i vrlo profitabilan. Banke su u protekloj godini pružile snažnu podršku građanima, poduzećima i državi – jer su praktično kupovinom vrijednosnih papira (obveznica i trezorskih zapisa) održavale likvidnost entitetskih proračuna, podsjeća BiznisInfo.ba.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno