Financa
Digitalni poslovni portal

Globalna nestašica čipova dodatno usporava gospodarstvo

Zalihe poluprovodnika na globalnom nivou su pale zbog nestašice čipova. Upozorilo je na ovo i Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država.

Istraživanje na više od 150 firmi pokazalo je da su zalihe pale sa prosječnih 40 dana u 2019. na samo pet dana krajem 2021. godine.
Prodaja uređaja je porasla tijekom pandemije, ostavljajući proizvođače poluprovodnika da se bore da održe korak sa potražnjom. Nestašica je rezultirala velikim poremećajima u velikim industrijama.

Milioni proizvoda – automobila, mašina za pranje veša, pametnih telefona i još mnogo toga, oslanjaju se na ove čipove, također poznate kao poluprovodnici, piše BBC.

“Uz naglo rastuću potražnju i punu iskorištenost postojećih proizvodnih pogona, jasno je da je jedino rješenje za dugoročno rješavanje ove krize obnova naših domaćih proizvodnih kapaciteta”, kazala je američka tajnica za trgovinu Gina Raimondo.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja za poluprovodnicima prošle godine bila čak 17 posto veća nego 2019. godine.

U međuvremenu, demokrate američkog Predstavničkog doma u utorak su predstavile zakon koji ima za cilj povećanje konkurentnosti SAD-a s Kinom i trošenje 52 milijarde dolara na proizvodnju i istraživanje poluvodiča, nakon što je Senat odobrio sredstva u lipnju.

Administracija predsjednika Joea Bidena nastoji uvjeriti Kongres da odobri finansiranje za povećanje proizvodnje čipova u SAD-u, jer je nedostatak ključnih komponenti pogoršao uska grla u lancu snabdijevanja.

Prošle sedmice Intel je rekao da će uložiti 20 milijardi dolara u izgradnju najvećeg svjetskog kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj državi Ohio.

U studenom je Samsung objavio da je odabrao lokaciju u blizini američkog grada Taylora u Teksasu za svoju novu tvornicu kompjuterskih čipova vrijednu 17 milijardi dolara.

Očekuje se da će tvornicu biti puštena u rad u drugoj polovini 2024. godine, a riječ je o najvećoj američkoj investiciji južnokorejskog elektronskog giganta.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije