Financa
Digitalni poslovni portal

Gospodarska Komora FBiH pokreće projekat “Covid-19 Business Information Hub”

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 26.1.2022. upriličeno je zvanično predstavljanje projekta „Covid-19 – Business Information Hub”, koji se implementira u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, finansiranog od strane Evropske unije i vlade SR Njemačke.

Cilj projekta „Covid-19 – Business Information Hub” je ublažiti posljedice uzrokovane pandemijom, pružiti podršku malim i srednjim preduzećima prvenstveno iz drvnog i metalnog sektora, ali i svim ostalim sektorima u procesu oporavka, uz jačanje njihovih kompetencija.

Srž projekta „Covid-19 Business Information Hub” temelji se na Help Desk platformi koja se sastoji od više modula. Među njima je modul e-regulacije u okviru kojeg će na jednom mjestu biti objedinjene aktuelne informacije o pandemiji koronavirusa, pridavajući naročitu pažnju uslovima prelaska granica, što je od iznimnog značaja za privrednike. Modul će također pratiti i aktuelnu zakonsku regulativu, te sadržavati niz inovativnih alata poput Covid-19 Hotline broja, te Viber zajednice za informisanje. Modul e-counseling će omogućiti mikro, malim i srednjim preduzećima iz drvnog i metalnog sektora besplatne savjetodavne i pravne usluge. Istovremeno putem modula e-learning i networking, mikro, mala i srednja preduzeća ne samo da će imati priliku unaprijediti svoja znanja i vještine o različitim temama potrebnim za poslovanje pod okriljem “novo normalno”, već će imati i priliku za održavanjem online B2B sastanaka i online sajmova. Aktuelne informacije o javnim pozivima domaćih i međunarodnih donatora, Vladinih institucija, i banaka bit će dostupni putem e-finance modula.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH izjavio je kako slogan projekta “EU4BusinessRecovery – Za snažnu domaću ekonomiju”, ujedno potvrđuje sva zalaganja i aktivnosti Privredne/Gospodarske komore FBIH, koja će sada implementacijom projekta “Covid-19 – Business Information Hub”, a  zahvaljujući podršci Evropske unije i vlade SR Njemačke, privrednim subjektima pružiti dodatni niz benefita i inovacija, ali prije svega omogućiti kontinuitet u poslovanju, osnažiti ih i povećati njihovu otpornost u ovim izazovnim vremenima.  

“Covid-19 Business Information Hub je zamišljen da bude inovativna platforma koja će tretirati i dati sve informacije MSP, međunarodnim organizacijama, donatorima i svima onima koje interesuje, a vezane su za zakonsku regulativu i određene mjere u vezi sa situacijom uzrokovanom pandemijom”, naveo je Hodžić.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije