Financa
Digitalni poslovni portal

Goldman Sachs – nastavit će se rast kamatnih stopa

Banka Goldman Sachs očekuje da će američke Federalne rezerve (FED) povećati kamatne stope još tri puta ove godine za po četvrtinu postotnog poena. Temelj za ovakvu prognozu su prošlotjedni podaci koji su ukazali na upornu inflaciju i otpornost na tržištu rada.

Proizvođačke cijene su u siječnju ubrzale najveću maržu u poslednjih sedam mjeseci. Izvješće Ministarstva rada pokazao da je broj Amerikanaca koji su podnijeli nove zahtjeve za beneficije za nezaposlene neočekivano opao prošle od početka veljače, prenio je Reuters.

U svjetlu snažnijeg rasta i ne baš tako dobrih viesti o inflaciji, našoj prognozi FED-a dodajemo povećanje stope od 25 baznih poena u lipnju, za rubnu stopu fondova od 5,25-5,5 posto.

navodi ekonomist Jan Hacius

U međuvremenu, tržišta novca trenutno imaju fiksnu stopu od 5,3 posto do srpnja pokazuje analiza Goldman Sachs-a. Nakon nedavnih američkih podataka, europska investiciona banka EIB je saopćila da očekuje da centralna banka podigne stope. Prema sadašnjim predviđanjima iz EIB-a očekuje sepovećanje za 25 baznih poena na sastancima u ožujku i svibnju. Ovo bi trebalo održati stopu federalnih fondova u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Nakon toga, očekujemo da FOMC (Federalni komitet za otvoreno tržište) počne da smanjuje kamatne stope na sastanku FOMC-a u rujnu“, očekivanja su EIB-a navedena klijentu.

JP Morgan je, prije nedavnih američkih podataka, predviđao terminalnu stopu od 5,1 posto do kraja lipnja. Banka Amerike je predviđala kamatni stopu u rasponu od pet do 5,25 posto do kraja godine. BoA je takođe ranije predviđala dva povećanja stope od 25 baznih poena, piše Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije