Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Siemens izdaje digitalnu obveznicu – preko blockchain tehnologije

Siemens se odlučio koristiti moderne tehnologije kao izvor vlastitog financiranja. Financiranje od 60 milijuna eura je odlučio isfinancirati obveznicom na javnom blockchainu. Smatraju da jeproces izdavanja digitalnih obveznica puno brži i učinkovitiji od tradicionalnih metoda izdavanja obveznica.

Siemens, njemački inženjerski i tehnološki div, postao je jedna od prvih tvrtki u Njemačkoj koja je izdala digitalnu obveznicu na javnom blockchainu. Obveznica je vrijedna 60 milijuna eura i ima rok dospijeća od godinu dana. Ovo je u skladu s njemačkim Zakonom o elektroničkim vrijednosnim papirima.

Siemens – proces je puno jednostavniji

Prema priopćenju od 14. veljače, obveznica je prodana izravno investitorima kao što su DekaBank, DZ Bank i Union Investment. Ovaj način ne iziskuje potrebu za središnjim poravnavanjem i globalnim certifikatima u papirnatom obliku. Siemens je primijetio da je proces omogućio izvršavanje transakcija puno brže i učinkovitije od tradicionalnih metoda izdavanja obveznica. Siemens je u najavi naglasio prednosti korištenja digitalnih obveznica u odnosu na tradicionalne metode izdavanja obveznica, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Izdavanje obveznice na blockchainu nudi brojne prednosti u usporedbi s prethodnim procesima. Primjerice, globalne potvrde temeljene na papiru i središnje poravnanje čine nepotrebnim. Obveznica se može prodati izravno investitorima, bez potrebe za bankom koja bi funkcionirala kao posrednik.

Siemens o prednostima digitalnih obveznica


Iako je transakcija obavljena klasičnim načinima plaćanja jer digitalni euro u trenutku transakcije još nije bio dostupan, ipak je dovršena u samo dva dana. Siemens se želi pozicionirati kao pionir u kontinuiranom razvoju digitalnih rješenja za tržište kapitala i vrijednosnih papira navodi Hrvatski Bitcoin Portal.

Odmakom od papira prema javnim lancima blokova za izdavanje vrijednosnih papira, transakcije možemo izvršavati puno brže i učinkovitije nego prije. Zahvaljujući našoj uspješnoj suradnji s našim projektnim partnerima, postigli smo važnu prekretnicu u razvoju digitalnih vrijednosnih papira u Njemačkoj.

Peter Rathgeb, korporativni blagajnik Siemens AG

Posljednjih nekoliko godina Siemens je eksperimentirao s blockchain tehnologijom. U listopadu 2020. godine, Pebbles, platforma za trgovanje energijom temeljena na blockchainu koju podržava Siemens, održala je virtualnu demonstraciju svog tržišta za optimizirano trgovanje električnom energijom. Osim toga, u srpnju 2019. Siemens je razmatrao korištenje blockchain tehnologije za carsharing program kroz Siemens Mobility, jednu od svojih podružnica.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno