Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hrvatska narodna banka uvodi red u bankarskim naknadama

Hrvatska narodna banka (HNB) konačno je odlučila uvesti red kada je riječ o bankarskim naknadama.

Prošli tjedan upućena je okružnica bankama kojom se od njih traži da u roku od 180 dana izrade internu metodologiju za utvrđivanje strukture i visine naknada. Također, moraju izraditi i kriterije za izmjenu, te potom revidirati postojeće tarife i javno ih objaviti.

Iz HNB-a su poručili da su okružnicu poslali svim subjektima iz svoje nadležnosti. Odnosi se na kreditne institucije, institucije za platni promet, institucije za elektronski novac, kreditne unije, kreditni posrednici u stambenom potrošačkom kreditiranju. Cilj je unapređenje transparentnosti njihovog poslovanja u oblasti naknada.

Hrvatska narodna banka je od njih zatražila da uspostave metodologiju. Ista bi trebala svakom pojedinačnom pružatelju usluga definirati način na koji utvrđuje naknade. Jednom kada se definira, taj će se način primjenjivati na sve naknade. Bez obzira na to na koji se proizvod ili na koju se uslugu ili kategoriju klijenata odnosi.

Uz to, Hrvatska narodna banka očekuje da će pružatelj usluga, u skladu s uspostavljenom metodologijom, revidirati svoje tarife naknada. Regulator se nada da bi to “trebalo doprinijeti boljem položaju korisnika usluga. Prije svega u pogledu informiranosti o cijenama usluga, na osnovu čega će moći donijeti kvalitetniju odluku o izboru pružatelja usluga”.

Inače, banke imaju od 100 do čak 800 “tarifnih stavki”, odnosno različitih naknada i provizija. Zakonski propisi ih ne reguliraju na jedinstven način podsjeća Hrvatska narodna banka.

Naknade imaju trend rasta

Podsjetimo, u veljači je Erste banka povećala dio naknada. Od 1. veljače povećana je naknada za vođenje tekućeg i žiro računa sa 1,59 eura na 2 eura.također, naknada za korištenje računa od strane punomoćnika sa 0,27 eura na 0,40 eura, po svakom punomoćniku mjesečno.

U OTP-u je od 1. travnja poskupjelo “izvršenje usluge po SEPA direktnom zaduženju”. Stara naknada je bila 1 posto, minimalno 0,35 eura maksimalno 3,32 eura po nalogu. Nova je 1 posto, minimalno 0,50 eura, a maksimalno 1 euro po nalogu.

Nadalje, ugovaranje punomoći po računu poskupjelo je sa 1,59 eura jednokratno na 2 eura jednokratno. Mogućnost korišćenja računa za punomoćnika sa 0,40 eura mjesečno na 0,50 eura mjesečno. Održavanje tekućeg računa poskupjelo je sa 1,59 na 1,90 eura mjesečno. Vođenje žiro računa sa 1,26 eura na 1,90 eura mjesečno, pri čemu se naplaćuje ako je evidentiran promet.

Vođenje deviznog računa poskupjelo je u OTP-u sa 11,95 eura godišnje na 15 eura godišnje. Održavanje deviznog žiro računa sa 10,62 eura godišnje na 15 eura godišnje.

Povećanje naknada najavila je i druga po veličini banka na tržištu, Privredna banka Zagreb. Oni su od 1. kolovoza odlučili podići naknade za vođenje transakcijskih računa i dio kreditnih transfera putem online bankarstva.

Za tekući račun u eurima trenutna, dosadašnja naknada od 0,71 do 1,19 eura mjesečno, iznosit će od početka kolovoza od 0,97 eura do 1,61 eura mjesečno.

Nadalje, naknada za tekući račun u eurima za umirovljenike se sa nivoa od 0,36 do 0,60 povećava na od 0,43 do 0,72 eura mjesečno. Potom naknada za tekući račun u eurima i stranoj valuti povećava se sa sadašnjih od 0,71 do 1,19 na 0,97 do 1,61 eura mjesečno.

Naknada za žiro račun u eurima sada je od 0,48 do 0,80 eura, dok će nova naknada od 1. kolovoza za ovaj proizvod biti 0,58 do 0,96 eura mjesečno. Ide gore i naknada za žiro račun u eurima i stranoj valuti. Sada je od 0,48 do 0,80 eura, a nova će uvećana naknada iznositi od 0,58 do 0,96 eura mjesečno, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno