Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

I Malta revidira svoja kripto pravila

Malta počinje javnu raspravu o revidiranim kripto pravilima kako bi se uskladila s MiCA pravilima. Pridružila se tako Francuskoj i drugim zemljama EU u reviziji postojeće kripto regulatorne politike. I to kako bi se uskladila sa MiCA, koja stupa na snagu u prosincu 2024. godine.

Uprava za financijske usluge Malte (MFSA) započela je javnu konzultaciju o promjenama u svojim kripto regulativama. Cilj im je uskladiti se s propisima o europskim tržištima kripto-aktive (MICA). Period javnih konzultacija otvoren je do 29. rujna.

Revidirani pravilnik predlaže izmjene pravila za burze, skrbnike i portfelj menadžere. I to kako bi se uskladili sa MiCA u EU, piše kripto. Malta je prvi put svoj kripto okvir s virtualnim financijskim sredstvima (VFA) uspostavila 2018. godine.

Neke od značajnih promjena u vezi s VFA pravilnikom su:

  • MFSA je uklonila zahtjeve revizije sustava za vlasnike VFA licence.
  • Kapitalni zahtjevi za nositelje licenci klase 3 i 4 smanjeni su na 133.000 dolara (125.000 eura) odnosno 159.000 dolara (150.000 eura).
  • Uklonjen je uvjet osiguranja profesionalne odgovornosti.
  • Zahtjevi za outsourcing su ažurirani u skladu sa MiCA.
  • MiCA pravila za specifične usluge su ugrađena u VFA pravilnik. Gdje će zahtjevi na VFA razmjenu, izvršenje naloga i podobnost klijenta biti izmijenjeni.
  • Zahtjevi koji se odnose na kategorizaciju klijenata su uklonjeni.
  • Uklonjen je zahtjev za upravljanje rizikom i interni izvještaj o procjeni adekvatnosti kapitala.

Donošenjem MiCA propisa, svi postojeći propisi u zemljama EU biće zamijenjeni univerzalnim MiCA zakonima. Malta, kao članica EU, imala je dvije mogućnosti: ili čekati 18 mjeseci prije stupanja na snagu MiCA zakona ili izmijeniti postojeće propise kako bi se uskladila s univerzalnim EU zakonima. Regulatori su odabrali drugu opciju.

U intervjuu u listopadu prošle godine, regulatori su izjavili da bi rane izmjene njihovih postojećih kripto propisa pomogle vlasnicima VFA licenci da neprimjetno prijeđu na zakone zasnovane na MiCA-i i dobiju licencu EU. Okvir VFA na Malti bio je zasnovan na principima Direktive o tržištima financijskih instrumenata (MiFID), pri čemu je MiCA uvela nekoliko principa iz istog pravilnika.

Osim Malte i Francuska je također izmijenila svoje postojeće regulatorne smjernice za kriptovalute kako bi se uskladila s MiCA. Njihove smjernice stupaju na snagu početkom 2024.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno