Financa
Digitalni poslovni portal

Guverner Bundesbank: inflacija bi mogla potrajati dugo

Dok se u Bosni i Hercegovini još pokušavaju dogovoriti oko izbornog zakona, Europska Unija i najjača europska ekonomija priprema se na udar inflacije. Europska središnja banka mora biti spremna za prilagodbu monetarne politike zbog najavljene inflacije, koja je u eurozoni u prosincu narasla na rekordnih pet posto, upozorio je u svom inauguracijskom govoru novi guverner njemačke centralne banke Joachim Nagel (SPD). Nagel je dosad bio zamjenik guvernera Bundesbanka te je preuzeo dužnost od Jensa Weidmanna, koji je podnio ostavku u listopadu zbog osobnih razloga.

Joachim Nagel
Joachim Nagel

Kako komentirate najave da cijene neće ubrzano rasti i da će se inflacija spustiti ispod dva posto do kraja 2022.?

Ne bi se trebalo previše pouzdati u takve prognoze, jer bi cijene i dalje mogle rasti snažnije nego što se trenutno očekuje. Istina je da se visoke stope inflacije mogu, između ostalog, pripisati jednokratnim čimbenicima koji će iščeznuti sami od sebe. No oni nisu jedini uzrok.

Koja je najveća opasnost od najavljene situacije s inflacijom na europskoj razini?

Meni se trenutno čini da prijeti opasnost da će stopa inflacije dulje ostati viša nego što se trenutno očekuje. Ljudi u Njemačkoj s pravom od Bundesbanka očekuju da nastupa kao glasni zagovornik kulture stabilnosti. Uvjeravam vas da će to biti i u budućnosti.

Što treba napraviti Europska središnja banka da se spriječi katastrofična situacija?

Monetarna politika možda će morati reagirati ako inflacija premaši očekivanja. Unatoč neizvjesnosti, jasno je da će upravno vijeće ECB-a morati intervenirati i prilagoditi monetarnu politiku bude li stabilnost cijena to zahtijevala.

Izvor: express.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije