Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Isplati li se iskrenost u poslu

Još jedna ostavština starih Grka koja izaziva dosta polemike, ali isto toliko i potvrda u praksi je surova iskrenost.

Iskrenost ili iskren govor bez straha od ma kakvih posljedica, stari Grci su izuzetno cijenili. Upravo su na iskrenom odnosu prema pojavama i ljudima u jednom polisu vidjeli ključ zdravlja. Iskrenost se može razumijeti i kao razgovor u povjerenju između dva prijatelja. U svakom slučaju, Grci su na iskrenost gledali kao na dužnost prema istini i zajedničkom dobru.

Laskavci i dvorske lude

Pošto je danas jedan grčki polis starih vrmena gotovo teško zamisliti baš kao i principe koji su tada bili na cijeni. možda je ljudskoj mašti bliža jedna Machiavelli-jska slika iskrenosti. Niccolo Machiavelli je pisao da svaki vladar mora oko sebe imati mudre ljude. Dozvoljava im da slobodu govore što misle. Onaj koji drugačije radi, pisao je Machiavelli, bit će svrgnut od laskavaca. Tako da iskrenost nije ostala kod starih Grka niti je ostala zakopana u redovima grčkih filozofa. Danas se mnogo govori i raspravlja o otvorenom razgovoru, o iskrenosti bez obzira na posljedice po onog tko je iznosi.

Još jedna civilizacijski prepoznatjiva slika je dvorska luda ili pajac. On je po pravilu svom vladaru govori što on ne želi da čuje, a što je surova istina. Pajaci su blesavi, a mudri. Znaju sve dvorske spletke i nisu emotivno angažirani kada ih iznose pred vladare. Direktni su i blesavi, pa ih nitko za iskrenost ne kažnjava, iako za mnoge dvorane rečena istina je veoma bolna.

Iskrenost za svaki dan

Daleko od razuzdanog života nekadašnjih monarha i intelektualnih čvorova francuskog postmodernizma, kako svatko može da uvede u svoj život iskrenost? Tri su ključna koraka prema riječima Jonny Thomson, profesora filozofije na Oxford-u. “Potičite otvorenost”, piše profesor.

“Razlog zbog kojeg je Machiavelli vjerovao da lidera ‘ruše laskavci’ bio je taj što nikada ne bi znali kako stvari zaista stoje. Svijet će gorjeti dok vi plešete u svom zamišljenom vrtu zadovoljstava. Niko neće kupiti vaš proizvod ako ne slušate loše recenzije. U poslovnom svijetu kompanije trebaju poticati zaposlene na svim nivoima da otvoreno govore o svojim zabrinutostima, idejama i povratnim informacijama bez straha od odmazde.

Na primjer, možete uvesti anonimne obrasce za povratne informacije ili angažirati HR predstavnika da posreduje u svim nedoumicama. Uvijek se zapitajte šta vi kao lider možete učiniti? A, možete. Od vas sve polazi.


“Prihvatite odgovornost. Jedan od manje cijenjenih aspekata iskrenosti nije samo izgovaranje istine moćnima. Također, izgovaranje istine samom sebi. Često je teže pogledati sebe u ogledalu i reći: “Ostavio si svoj tim na cjedilu“.Ili… “To nije bilo tvoje najbolje izdanje“. Prij osam godina, Satya Nadella iz Microsoft-a je priznao je da je “cijeli tekst bio potpuno pogrešan i neartikuliran nakon što je rekao da žene u tehnologiji ne bi trebale tražiti povišicu. Javna ispričavanja i iskreno priznanje greške su ono što iskrenost podrazumeva”, preporuke su profesora Thomsona.

Treće na što hjeli te da se oslonite je vaša potpora timu. Podržite svoj tim.

“Većina zaposlenih u srednjim i velikim kompanijama imaju svoje mesto negde na ljestvici. Iznad i ispod njih su neki ljudi. Važno je voditi ‘teške razgovore’ sa članovima tima koji griješe. Također je važno da stanete u obranu svog tima pred višim instancama. Posao menadžera je i podnijeti pritisak. Studija iz 2020. godine otkriva ono što bismo svi sumnjali: pootpora menadžera čini Vas sretnijima, posvećenijim i boljim u poslu”. Jedan je od savjeta Jonny Thomson-a sa Oxford-a. Možda je iskrenost samo za hrabre i odvažne koji ne strahuju od posljedica i možda nije manira današnjeg vremena.

Možda je iskrenost samo zvučna riječ koja se odlično uklapa u teorije potekle od starih Grka, Machiavelli-ja ili Fukoa. Ali, nitko neće osporiti ljudsku potrebu da sazna istinu ma kako bolna bila. Profesor Thomson upravo zato i daje svoj glas surovoj iskrenosti u govoru jer se, na kraju, jedino takva isplati.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno