Financa
Digitalni poslovni portal

Izmjene zakona o poslovanju rezidenata i nerezidenata

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, izmijenila i dopunila Odluku o načinu i uvjetima pod kojima rezidenti u poslovanju s nerezidentima mogu primiti naplatu ili izvršiti plaćanje u stranoj gotovini i gotovini u konvertibilnim markama.

Federalno ministarstvo financija je u obrazloženju navelo da su ovom odlukom dodatno precizirane odredbe u smislu usklađivanja sa Zakonom o deviznom poslovanju i iz njega i drugih zakona proisteklim podzakonskim aktima, a u cilju sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Također su precizirane i odredbe vezane za propisivanje dokumentacije kojom se dokazuje uvoz ili izvoz robe.

Jedno od novih rješenja je da se uvoz ili izvoz robe dokazuje jedinstvenom carinskom deklaracijom koja sadrži klauzulu da je roba prešla carinsku crtu pri izvozu ili jedinstvenom carinskom deklaracijom za uvoz, a uvoz ili izvoz usluga dokazuje se ugovorom ili računom za uslugu.

Zabranjeno je plaćanje i naplata u gotovini u konvertibilnim markama između rezidenata i nerezidenata na osnovu kapitalnih transakcija, a rezidenti su dužni gotovinu u konvertibilnim markama ostvarenu naplatom od nerezidenta uplatiti isti radni dan na svoj račun u banci, a najkasnije narednog radnog dana. Rezidentima je zabranjeno da svoje obaveze izmiruju u stranoj i gotovini u konvertibilnim markama i čekovima na način uređen ovom odlukom, ako su im blokirani računi u skladu sa odredbama propisa kojima se uređuje unutrašnji platni promet.

Prilikom plaćanja u stranoj i gotovini u konvertibilnim markama, rezidenti su dužni primjenjivati propise koji uređuju sprečavanje pranja novca i financiranje terorističkih aktivnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije