Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Siječanjska inflacija u SAD 7,5 posto, najviša od 1982

Rast potrošačkih cijena u SAD iznosio je 7,5 posto na godišnjem nivou u siječnju 2022, objavilo je danas Ministarstvo rada.

Međugodišnja stopa inflacije je znatno nadmašila 7,2 procenta, koliko je predviđala kompanija Dow Jones, i najviša je od veljače 1982, izvještava CNBC.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne cijene energije i hrane, porasla je za 6,0 posto u siječnju u odnosu na očekivanih 5,9 procenata, i također bilježi najviši nivo od kolovoza 1982. godine.

Rast opće i bazne inflacije na mjesečnom nivou iznosio je u siječnju 0,6 posto, što je iznad prognoza od 0,4 procenta za oba pokazatelja.
Akcije na burzi su pale nakon izvještaja Ministarstva rada, pri čemu su najpogođenije dionice tehnoloških kompanija. Prinosi na američke državne obveznice su istovremeno naglo skočili, i na referentne desetogodišnje trezorske zapise dostižu 2,0 posto, najviši nivo od kolovoza 2019.

Očekivanja na burzi da će Federalne rezerve (FED) podići ključnu kamatu za 0,5 procentnih bodova u ožujku porasla su na 44,3 posto, u usporedbi sa 25 posto, koliko su iznosila neposredno prije objave podataka o inflaciji.

Brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđao brzi tempo rasta iz 2021. Ove godine se očekuje usporavanje kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi učiniti problematičnim ekonomski rast, za koji se, usprkos svemu, očekuje da će ostati iznad višegodišnjeg prosjeka.

Što je najviše utjecalo na inflaciju?

U procentualnom iznosu, u siječnju su u SAD najviše porasle cijene mazuta, za 9,5 posto mjesečno, i za čak 46,5 procenata na godišnjem nivou. Ukupno promatrane cijene energenata su povećane za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, i za 27 posto na godišnjem nivou.
Cijene vozila, koje su od proljeća 2021. godine među faktorima koji najviše doprinose rastu inflacije, ostale su u siječnju na nepromijenjenom nivou za nove automobile dok su za polovne i kamione porasle za 1,5 procenata. U odnosu na siječanj prošle godine, nova vozila su poskupjela za 12,2 posto, a polovna za 40,5 procenata.

Troškovi stanovanja, koji imaju udio od oko jedne trećine u ukupnim potrošačkim cijenama, povećani su za 0,3 posto u odnosu na prosinac, što je najmanji porast od kolovoza 2021. Ipak, cijene u ovoj kategoriji bilježe rast od 4,4 procenta u proteklih 12 mjeseci.

Cijene hrane u SAD su na mjesečnom nivou skočile za 0,9 posto prošlog mjeseca, a na godišnjem su porasle za 7,0 posto.

Negativan utjecaj eksplozije inflacije na prihode domaćinstava ublažen je značajnim povećanjem zarada radnika, pri čemu su plaće u siječnju na mjesečnom nivou porasle za 0,7 procenata, navodi CNBC.

Izvor:Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno