Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako reći šefu da dajete otkaz

Poput mnogih profesionalaca ovih dana, možda planirate napustiti svoju kompaniju. Jedna nedavna studija otkriva da čak 44% radnika traži novi posao. Donošenje odluke o davanju otkaza je izazovno – ali ono što je često još teže je to reći svom šefu. Što biste trebali reći kada sjedite licem u lice s njima, bilo da je to preko Zooma ili osobno?

Napuštanje posla u osnovi je neugodna okolnost. Uostalom, vaša odluka narušava status quo i opterećenje je za sve. U idealnom slučaju, željeli bismo čuti našeg menadžera kako na naše davanje otkaza odgovori bezuvjetnom podrškom i kaže nešto poput: „Tako sam sretan zbog tebe. Ovo je sjajan sljedeći korak za vas – naravno da razumijem”.

Ali ljudi su ljudi, a to se ne događa uvijek. Mnogi zaposlenici, čak i ako znaju da je davanje otkaza prava stvar, osjećaju strepnju oko toga da kažu svom šefu – a posebno kako se nositi s tim ako reagiraju na negativan način.

Za HBR su izvršni treneri prenijeli pet uobičajenih emocionalno opterećenih reakcija koje menadžeri mogu imati kada zaposlenik najavi da odlazi. Nadamo se kako će vaš šef odgovoriti sa podrškom i poticajem. Ali da se pripremite za svaki slučaj, evo što možete reći svom šefu u svakoj situaciji kako biste bili sigurni da nećete završiti na „ratnoj nozi“.

Ako se naljute.

Ovisno o njihovom emocionalnom stanju u vrijeme vašeg razgovora, vaš nadređeni može odmah postati uznemiren, ili čak bijesan zbog toga što dajete otkaz. Možda će osjećati izdaju, kao i tjeskobu oko toga kako će upravljati poslom bez vas. Oni koji ne znaju kako upravljati svojim temperamentom mogu se osjećati izazvano vašim vijestima i obrušiti se na vas. “Ne mogu vjerovati da to radiš nakon kako sam te podržao!” mogli bi reći.

Često je ovo privremena reakcija na stres i kroz malo vremena će se ohladiti. Želite biti ljubazni i dati im prostora za obradu novog razvoja događaja i uvjeravanja kako ih ne ostavljate na cjedilu. “Znam da je ovo iznenađenje”, mogli biste reći. “Želim da znate koliko sam zahvalan na vašoj podršci i ohrabrenju. Nova pozicija bila je prilika koju sam osjećao da ne mogu propustiti, ali želim da znate da namjeravam učiniti sve što je u mojoj moći da ovu tranziciju učinim što je moguće lakšom.”

Ako omalovažavaju druge prilike/kritiziraju vaše težnje.

Šef koji se osjeća nesigurno može dati neželjenu kritiku vaših budućih planova. Vjerojatno znamo za primjere menadžera koji su odlučili prigušiti uzbuđenje svojih zaposlenika zbog njihovog sljedećeg poglavlja omalovažavanjem njihovog budućeg poslodavca. Jednoj je zaposlenici šef rekao da je prelazak u (mnogo poznatiju) kompaniju ogromna pogreška jer “nitko ne voli raditi tamo” i “njegov brand je stvarno opao”.

Ako se nađete u ovakvoj situaciji, ne pokušavajte se raspravljati s njima. Umjesto toga, pokušajte preusmjeriti razgovor. “Stvarno cijenim vašu brigu”, mogli biste reći. “Odlučio sam da je ovo najbolje za mene i osjećam se dobro zbog te odluke, ali hvala vam.”

Ako prijete.

Još jedna reakcija koju vaš šef može imati je da vas zastraši kako bi vas natjerao da preispitate svoju odluku. Jednoj je zaposlenici njezin šef, nakon što je primio ostavku, zaprijetio podsjećajući je na njezine slabosti i govoreći: “Ne znam hoću li se osjećati ugodno preporučiti te nekome.”

Vaš razgovor o otkazu nije vrijeme za raspravu o prošlim ocjenama vašega rada ili za pokušaj promjene nečijeg mišljenja o vama. Ako vam netko prijeti, zapravo vam je učinio uslugu dajući vam do znanja da nije vaš saveznik. “Čujem vas jasno i glasno”, mogli biste reći. “Hvala što ste mi to rekli”. I onda brzo idite odatle.

Ako vas pokušaju posramiti ili vam prebaciti krivnju.

Jedan od najtežih manevara za odoljeti je kada vas vaš nadređeni natjera da se osjećate krivim zbog svoje odluke. Jednom je zaposleniku, nakon ostavke, njegova šefica je rekla: “Znaš li koliko sam te puta štitila?” Nastavila je s nabrajanjem dokle je išla kako bi ga zaštitila. Pogotovo ako imate blizak odnos sa svojim nadređenim, možda se već osjećate loše – pa slušanje priča koje izazivaju osjećaj krivnje može dodatno zabiti nož. “Znam koliko ste me podržali”, mogli biste reći. “Zaista cijenim sve što ste učinili za mene. Nije bilo lako donijeti ovu odluku, ali zaista osjećam da je pravo vrijeme da krenem dalje i uvijek ću biti zahvalan na našem zajedničkom radu.”

Ako ponude protuponudu.

Konačno, nije neuobičajeno da vas nadređeni pitaju što vam to oni mogu ponuditi da ostanete? Ili, što ako mogu uskladiti ono što vam nude i povećati to? Naravno, ovo nije negativna reakcija – to je zapravo vrlo pozitivan dokaz vaše uloge u organizaciji. Ali svejedno može biti neugodno ako niste spremni odgovoriti.

Važno je da – prije nego što započnete razgovor o ostavci – razmislite o tome kako ćete odgovoriti. Jeste li definitivno ne i „all in“ za svoje sljedeće poglavlje? Ili ako vaša postojeća kompanija može poboljšati vaše okolnosti, financijske ili druge, biste li ponovno razmotrili ostanak?

Ako je ovo prvo, mogli biste reći: “Zaista cijenim što pitate. Stvarno sam razmislio o ovome i uvjeren sam da je nastavak pravi korak za mene, ali polaskan sam što ste pitali.” Ako je ovo drugo, mogli biste reći: „Nisam ušao u ovaj razgovor s ciljem da iskoristim ponudu. Namjera mi je prihvatiti novu poziciju. Ali istina je – volim raditi ovdje, i ako je stvarno moguće uskladiti se s onim što oni nude, volio bih ostati.”

Reći svom šefu da odlazimo jedan je od najtežih razgovora koje možemo voditi na radnom mjestu i teško je predvidjeti kako će on reagirati u tom trenutku. Ali pregledom ovih scenarija i izradom strategije unaprijed, možete uvelike povećati vjerojatnost da ćete moći podnijeti njihovu reakciju – kakva god ona bila.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno