Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako se ne osramotiti u vinariji

Postoji nepisani kodeks ponašanja prilikom posjeta vinariji. Neke vinarije dnevno posjećuju stotine posjetitelja, dok druge — ekskluzivne vinarije, samo po dogovoru — mogu zabavljati samo 10 gostiju dnevno. Ali bez obzira na veličinu grupe, onesvijestiti se na kauču u vinariji jer ste popili previše, nije opcija.

Dakle, vrijeme je za razgovor o tome kako se ne osramotiti u vinariji.

Lako je zaokupiti se romantikom posjete “vinskoj zemlji” — a još je lakše brzo se napiti pijući sve što vam se nudi. Stvari se mogu brzo oteti kontroli.

Sjećam se svoje prve degustacije vina u dolini Napa. Moja tadašnja buduća žena, buduća punica i ja svratili smo u Heitz Cellars u St. Heleni u Kaliforniji, koji je u početku nudio besplatne degustacije. Sjećam se da sam bio nesiguran u protokol, pa sam popio sve što se nudilo: možda deset različitih vina za otprilike 20 minuta. Na kraju su mi koljena pokleknula, citirao sam Franka Sinatru (“Nitko nije vozio, policajče, svi smo bili na stražnjem sjedalu!”) i pokušavao uvjeriti domaćina da želim kupiti čitavu vinariju – na veliko zaprepaštenje moja buduće punice i supruge” – kaže Jonathan Cristaldi, autor ovog članka.

Jonathan Cristaldi nam nudi sljedeće savjete kako da se ne osramotimo.

Zašto biste pri degustaciji trebali pljuvati (ali ne stalno)

Ne, ne morate pljuvati svaki gutljaj vina. Degustacija vina, na kraju krajeva, znači uživanje u vinu. Ako sam u Opusu One [poznata vinarija u Kaliforniji], ne pljujem. Ali ako sam u Cliff Ledeu, kušam osam različitih vina Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon, i znam da nakon toga idem na Opus One, bit ću selektivan u pogledu vina koja želim doživjeti, ali ne piti.

Najbolji izgovori za nepljuvanje koje čujem su: “To je odvratno”, i “Odgojen sam da nikad ne pljujem” i “Jednostavno ne znam kako”. U redu, dopustite mi da to razjasnimo—umjesto da naučite jednostavnu umjetnost pljuvanja vina (to je očekivano i poštovano i lako izvodljivo), radije ćete nizati čašu za čašom tako da do kraja kušanja u 10:30 sati ujutro više ne možete ni pričati?

Opus One vinarija u Kaliforniji ulaz

Parfem i kolonjska voda

Najveći promašaj u povijesti kušanja vina je nošenje parfema ili kolonjske vode u vinariju. Ali zašto na degustaciju ne biste stavili svoju omiljeni Dior parfem ili Hugo Boss “BOSS” kolonjsku vodu? Jer vi, vaši prijatelji i bilo tko u krugu od pet metara moći ćete okusiti i pomirisati samo jednu stvar – vas.

Zašto Chardonnay ima okus po cimetu i klinčiću? Zato što ga je preuzela tvoja BOSS kolonjska voda. Neka u vinariji vino ispuni prostoriju aromama.

Zavrtite čašu vina samopouzdano

Vrćenje vina u čaši je lako; sve što je potrebno je malo vježbe. Dakle, prije nego što krenete u vinariju, evo što predlažem: izvadite čašu za vino i bokal vode i malo vježbajte. Počnite tako da svoju čašu za vino punu vode stavite na glatku radnu površinu, te držeći podnožje čaše palcem i kažiprstom počnete vrtjeti čašu. Nakon što ste napravili vrtlog u čaši, probajte i nad kuhinjskim sudoperom. Probajte vrtjeti  prejako i presporo da uhvatite ritam, i počnite gurati nos u čašu da se naučite kako ćete osjetiti “arome” i “sav taj jazz” kad budete isto probali sa vinom.

Zašto vrtimo vino u čaši? Uživanje u vinu ovisi o dvije stvari: o mirisima i okusima. Ako ne možete pravilno vrtjeti vino, propuštate iskusiti delikatne arome što dolaze na nepce. Također, propuštate ceremoniju vrćenja, koja služi praktičnoj svrsi “pozivanja kisika da nagovori vino na otvaranje i otkrivanje više složenosti”.

Ponašajte se kao da ste zainteresirani, čak i ako niste

Uvijek postoji jedna osoba u grupi za kušanje koja je krenula na vožnju samo da malo popije i bude se s prijateljema, i potpuno je nezainteresirana za stvarno iskustvo kušanja ili saznanje bilo čega o vinu ili vinariji. Ako ste vi ta osoba i razgovarate mimo domaćina koji vodi kušanje, poslušajte me: to je zapravo ometajuće za većinu grupe, stoga nemojte biti ta osoba!

Kušanje vina

Vino se pravi od grožđa

Nemojte biti osoba koja pita ima li vino okus borovnice jer je vinar u vino dodao borovnice. Možete postavljati pametnija pitanja od toga. Moja kći od tri i pol godine zna da se vino proizvodi od grožđa. Doduše, puno pričam o vinu—previše ako pitate moju obitelj—ali učinite nam svima uslugu prije nego odete na kušanje vina: naučite malo o vinskom grožđu kako biste znali barem osnovne stvari. Na taj način, kada vam kažu da je crno vino u vašoj čaši napravljeno od grožđa Cabernet Sauvignon i Merlot, možete s povjerenjem kimati jer ste čitali o tom grožđu. Preporučujem primjerak knjige “Deset grožđa koje treba znati” majstorice sommeliera Catherine Fallis, koja pokriva osnove.

Ne hvatajte šank po svaku cijenu ako je gužva

Malo samosvijesti je dobro. Dan je naporan, a ako je vaša grupa raspoređena na velikom dijelu bara u kušaonici, a druga grupa se natječe čak i za malo prostora, ponudite da napravite mjesta. Čak i ako ste samo vi i vaš partner, potražite kuke ispod šanka na koje ćete objesiti svoje osobne stvari, ostavljajući sjedalo do sebe otvoreno za nekog drugog, poput usamljenog pisca o vinu koji je na zadatku – ako ga lijepo upitaš o čemu piše sam ovdje u “vinskoj zemlji”, nikad ne znaš koji savjeti, trikovi i veze može podijeliti s vama.

Ona je obučena za klub, a on ide u teretanu

Da, neke vinarije se mogu pohvaliti dugačkim šankom i velikim otvorenim prostorom, dobrom rasvjetom i glazbom, ali to ne znači da ste u noćnom klubu. Te vaše zadivljujuće štikle zapravo su opasnost pri obilasku vinarije, a ako obilazite vinograd, tonut ćete u zemlju korak za korakom. Vidio sam to iz prve ruke.

S druge strane momci, da, nedolično ste odjeveni ako ste se obukli za teretanu. Nije važno je li teniska majica s kapuljačom iz Lacostea ili je li Under Armour majica super udobna, ipak biste trebali izgledati lijepo na kušanju vina, pa bi oblačenje kao za odlazak u teretanu trebalo izbjegavati. Trebalo bi težiti relativno otmjenom izgledu uz slojevito oblačenje – npr. po vrućem ljetnom danu temperatura unutar vinskog podruma u kojem ćete provesti sat vremena može biti puno niža nego napolju.

Ostavite dovoljno vremena da doživite svaku vinariju

Nema ništa gore od toga da morate skratiti termin jer niste ostavili dovoljno vremena između degustacija. Danas su opcije dijeljenja vožnje sve zastupljenije, a popularni su i taxi servisi kao što je Uber. Međutim, moglo bi potrajati pola sata da dođe automobil koji ste očekivali dobiti za pet minuta. Dakle, ako se planirate osloniti na dijeljenje vožnje ili taxi servise, ostavite dovoljno vremena između posjeta vinarijama.

Ako ispadam malo grub ili sam vas pogodio u živac, znajte da je to samo zato što mi je duboko stalo do vašeg iskustva, a imao sam i svoj dio neugodnih trenutaka. Posjet “vinskoj zemlji” trebao bi vas ostaviti s predivnim iskustvom, jer ste se vozili na crnim, bijelim i iskričavim valovima radosti – svaki okus treba biti nezaboravan, svaki trenutak jedinstven, i što je najbolje, bez neugodnih promašaja.” – zaključuje Jonathan Cristaldi.

Izvor: foodandwine.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno