Financa
Digitalni poslovni portal

Koliko su stabilne vrijednosti kriptovaluta?

Koliko su stabilne vrijednosti kriptovaluta, obzirom da ih sve veći broj ljudi kupuje. Bilo da se radi o stručnjacima koji kriptovalute shvaćaju poslovno, ili o amaterima koji tek ulaze u svijet digitalnih financija. Činjenica je da su one postale izrazito popularne te ih se na nekim mjestima može čak koristiti kao platnu metodu.

Ideja iza kriptovaluta utemeljena je na transparentnosti i inkluzivnosti. One ne pripadaju nijednoj državi, pojedincu ili banci. Svi procesi vezani uz njih su javni, a informacije dostupne svima. Zahvaljujući tome, kriptovalute uistinu su internacionalne i povezuju zemlje među kojima je dosad bila financijska barijera u obliku valute.

Zbog ovih i drugih pozitivnih karakteristika, mnogi se promptno odlučuju na kupnju kripto valuta. No važno je proučiti kako se kreću kripto cijene te u kojem je stanju tržište prije nego poduzmete prvi korak, piše Profitiraj.

Stabilnost cijena kriptovaluta

Iznos i trend kretanja razlikuje se od jedne do druge kriptovalute. Međutim, gledajući prosjek većine može se reći da im vrijednost općenito lagano raste. Kod većine kripto valuta radi se o malom postotku rasta. Generalno je mišljenje da su cijene u 2023. relativno stabilne, tj. stagniraju, pogotovo kad je riječ o Bitcoinu.

Stručnjaci ovu pojavu interpretiraju kao zatišje pred buru – smatraju da period izražene stabilnosti nagoviješta skore nagle promjene. Ovo je temeljeno na prošlosti jer je zabilježen niz situacija u kojima je stabilnost prethodila velikoj volatilnosti.

Promatrajući dosadašnje cijene kripto valuta, 2023. je zabilježila relativno niske iznose za brojne kriptovalute s obzirom na postojeće maksimume. Za one koji ne znaju – cijene kripto valuta izrazito su visoke za prosječnog čovjeka, stoga se mnogi odlučuju na kupnju dijelova. Na taj način možete koristiti kriptovalute neovisno o svom financijskom statusu, a cijela ideja je slična kupovini dionica.

Koliko je raslo tržište?

U 2023. godini zabilježena je veličina tržišta od 32.9 milijardi $, no smatra se da će ono nastaviti rasti u periodu do 2030. godine. Najveći prihod osigurava BitCoin kao prva i najpoznatija kripto valuta, no mnoge druge stječu popularnost. Rast tržišta zagarantiran je i otkrićima na području umjetne inteligencije – smatra se da će ona igrati veliku ulogu u svijetu kripto valuta u narednim godinama. To nije ni čudo, s obzirom na činjenicu da se radi o digitalnim valutama koje se oslanjaju na tehnologiju.

Najveći prihodi odnose se na SAD, no sve veći broj zemalja prepoznaje važnost kripto valuta i priliku za napredak pa one tako postaju popularnije i u Iranu. Osim sve većeg broja zemalja koje uvode kriptovalute, velik broj tvrtki počinje koristiti kriptovalute kao platnu metodu te su na brojna nova mjesta uvedeni bankomati.

Sve u svemu, kriptovalute od svojih početaka pokazuju velik potencijal, a u modernom tehnološkom svijetu njihov uspjeh je zagarantiran. Pitanje je samo koje će biti pri vrhu te koliko će brzo zemlje svijeta implementirati ovaj tip valute u svakodnevni život. S razvojem umjetne inteligencije digitalizacija se dodatno ubrzava, a svijet koji je sve više digitalan ne mogu podržati standardne valute.

 Izvor 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije