Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kompanija Miodraga Kostića dala ponudu za otkup udjela u Addiko Bank

Kompanija Agri Europe Cyprus Ltd. Miodraga Kostića objavila je ponudu za preuzimanje udjela od 17 posto u Addiko Bank AG sa sjedištem u Beču. Ponudili su cijenu od 16,24 eura po dionici nakon plaćanja dividendi.

Predstavnik za medije Agri Europe Cyprus u prvom je trenutku odbio dati komentar povodom kontra ponude koju je dala slovenačka NLB banka, objavio je Bloomberg.

Nova Ljubljanska banka (NLB) također je objavila ponudu za preuzimanje udjela u Addiko Bank. Kako se u javnoj ponudi navodi, cilj je “stjecanje kontrole nad Addikom za sve izdane i otvorene dionice“. To jeste za sve raspoložive dionice na burzi i koje su vlasnici voljni prodati. Razmatraju ponudu od 20 eura po dionici.

Za kupovinu dionica ove austrijske banke nadmeću se dva srpska biznismena. To su Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprusa i Davor Macura, koji vodi Alta Pay.

“NLB trenutno nema dionice u Addiku i namjerava steći značajan većinski udio u Addiku pokretanjem ponude”, poručili su u priopćenju. Dodali su da ponuđena cijena dionice od 20 eura predstavlja “vrlo atraktivan i rijedak događaj likvidnosti za sve dioničare kompanije Addiko da izađu i prodaju sve svoje dionice Addika”.

Ponuđena cijena dionica podrazumijeva premiju od 22,15 posto u odnosu na šestomjesečnu prosječnu cijenu dionica od 16,37 eura. Također podrazumijeva premiju od 4,99 posto u odnosu na cijenu na zatvaranju burze od 15. svibnja 2024. godine. Posljednjeg dana trgovanja prije objave NLB-a da će pokrenuti ponudu za preuzimanje. I premiju od 32,01 posto u odnosu na zaključnu cijenu akcija od 15,15 eura 22. ožujka ove godine. Posljednja cijena dionica na zatvaranju prije nego što je Agri Europe 25. ožujka objavio da namjerava pokrenuti ponudu kupovine dionica Addika.

Produljenje rokova

Kompanija Miodraga Kostića najprije je imala rok da do 10. travnja obavijesti regulatorno tijelo u Beču o svojoj ponudi za preuzimanje dijela dionica Addiko Bank. Zatim je rok produžen do 24. travnja, a nakon toga i do 16. svibnja. Sve zbog promijenjenih okolnosti i potrebe da se u dodatnom pripremnom postupku procijeni nova vlasnička struktura Addiko Bank. To se dogodilo nakon objave namjere Alta Paya da stekle skoro 30 posto u ovoj austrijskoj banci.

Tada je Agri Europe priopćio da ne djeluje usklađeno sa srpskim Alta Pay Groupom, ni sa povezanim firmama, niti sa vlasnikom kompanije Davorom Macurom.

Kostićev Agri Europe je 25. ožujka zatražio da otkupi udio od oko 17 posto u Addiko Bank preko javne ponude za preuzimanje dionica. Istovremeno je Agri Europe i kupio udio od 10 posto u Addiko Bank koje je prethodno kontrolirao sam Kostić.

Istog tjedna je Alta Pay objavio da je u postupku odobrenja kupovine skoro 30 posto u Addiko Bank. Regulatorni podnesci Addiko Bank od 28. i 29. ožujka pokazali su da je Alta Pay stekao udio od 9,6 posto u toj banci, kao i opcije u vezi s dodatnih 20 posto dionica.

Ponuda Agri Europe je u trenutku podnošenja vrednovala banku na 341 milijun eura, odnosno 17,5 eura po dionici uz dividendu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno