Financa
Digitalni poslovni portal

Kreditiranje usporava zbog većih kamatnih stopa

Bankovno kreditiranje privatnog sektora u eurozoni usporilo je u veljači. Ovo je odraz slabe potražnje za kreditima u uvjetima viših kamatnih stopa i prigušene gospodarske aktivnosti, izvještava Europska centralna banka (ECB). U veljači je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora kliznula na 3,3 posto. Ovo je najniža razina od kolovoza 2021. godine. Podsjećamo, u siječnju stopa kojim se mjeri kreditiranje iznosila je 3,8 posto. Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najslabije od prosinca 2021., nakon 4,9-postotnog rastu u siječnju.

Prilagođeni krediti kućanstvima porasli su 3,2 posto, također usporivši u odnosu na 3,6-postotni rast u siječnju. Rast prilagođenih kredita nefinancijskim kompanijama usporio je sa 6,1 posto na 5,7 posto.
Izvješće ECB-a pokazalo je i da je rast monetarnog agregata M3, najšireg pokazatelja ponude novca, također znatnije usporio, na 2,9 posto. Ovo je najniža stopa rasta od listopada 2014. U siječnju uvećan je za 3,5 posto.

Najuži monetarni agregat M1 koji uključuje gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite smanjio se pak drugi mjesec zaredom. U usporedbi s prošlogodišnjom veljačom je manji za 2,7 posto. Ovo je znatno snažniji pad u usporedbi s siječnjom kada je pao prvi puta otkada ECB prikuplja podatke, za 0,8 posto.

Banke u eurozoni mogle bi zbog previranja u financijskom sustavu dodatno pooštriti uvjete za kreditiranje. Ovo bi zakočilo gospodarski rast i inflaciju, upozorio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos u razgovoru za irske novine, a prenosi Tportal.

Naša anketa o bankovnom kreditiranju već pokazuje zaoštravanje uvjeta financiranja. Naš je dojam da će (previranja) dovesti do dodatnog pooštravanja kreditnih standarda u eurozoni, a to će se možda u gospodarstvu očitovati u slabijem rastu i nižim stopama inflacije.

Luis de Guindos, predsjednik Europske Centralne Banke

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije