Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kripto-tvrtka Terraform Labs podnijela zahtjev za stečaj

Tvrtka za kriptovalute koja stoji iza srušenih TerraUSD i Luna tokena podnijela je zahtjev za stečaj u SAD-u. Tokeni tvrtke Terraform Labs propali su u svibnju, izgubivši 40 milijardi dolara svoje vrijednosti i doprinijevši takozvanom “kriptokrahu” 2022. godine.

Suosnivač Do Kwon trenutno je u zatvoru u Crnoj Gori nakon što je proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata. Američki regulatori su ga optužili za prijevaru investitora i čeka izručenje. Suočava se i s optužbama za prijevaru u Južnoj Koreji, svojoj rodnoj zemlji, pa bi tamo mogao biti izručen. Treći pravni slučaj je u tijeku u Singapuru, gdje je tvrtka registrirana.

Cryptocrash

Token Luna tvrtke Terraform Labs postao je poznat u prosincu 2021. Tada je njegova vrijednost počela rasti s 5 USD na najviših 116 USD u travnju 2022. Obožavatelji Lune postali su poznati kao “Lunaticsi”, a Kwona su nazivali svojim “kraljem”. Onda se iznenada, 9. svibnja 2022., srušio, izgubivši 99% svoje vrijednosti u samo 48 sati.

Token je algoritamski povezan sa svojim sestrinskim novčićem, TerraUSD, koji je bio stablecoin. Što znači da je trebao ostati na vrijednosti od 1 USD. Ali vrijednost TerraUSD-a je pala na oko 0,02 dolara – što je zatim uzrokovalo pad tokena Luna.

Pad je doveo do šoka na kripto tržištu, a investitori su počeli povlačiti milijarde dolara iz drugih kriptovaluta u strahu od sličnog pada. Procjenjuje se da je oko 400 milijardi dolara izbrisano iz vrijednosti drugih kriptovaluta kao što je Bitcoin.

Najavljujući podnošenje zahtjeva za bankrot, izvršni direktor Terraform Labsa Chris Amani rekao je: “Ova radnja je neophodna kako bi nam se omogućilo da nastavimo raditi prema našim zajedničkim ciljevima dok rješavamo pravne izazove koji su ostali neriješeni.”

Terraform namjerava ispuniti sve financijske obveze prema zaposlenicima i prodavačima tijekom slučaja iz poglavlja 11 i za to nije potrebno dodatno financiranje.

stoji u priopćenju tvrtke

Stečaj prema Poglavlju 11 znači da Terraform Labs može nastaviti poslovati. Tvrtka nudi blockchain i druge usluge povezane s Web3. Stečajni dokumenti, podneseni u Baltimoreu, navode da Terraform ima između 100 i 500 milijuna dolara imovine. Također kažu da Do Kwon posjeduje 92% dionica tvrtke. Dok njegov suosnivač Daniel Hyunsung Shin posjeduje ostalih 8%, piše BBC.

Kwon je uhićen u Crnoj Gori u ožujku 2023. kada se pokušao ukrcati na avion za Dubai. Tri mjeseca kasnije proglašen je krivim za krivotvorenje isprava – što je negirao – i osuđen na zatvorsku kaznu.

Bivši financijski službenik Terraform Labsa, Han Chang-joon, također je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim za iste optužbe. Policija je među njihovom prtljagom pronašla lažirane kostarikanske putovnice i zaseban set belgijskih putovnica.

U studenom 2023. sud u Crnoj Gori odobrio je njegovo izručenje, ali tek treba odlučiti hoće li to biti Južnoj Koreji ili SAD-u.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno