Financa
Digitalni poslovni portal

Mogu li ekstroverti i introverti učiti jedni od drugih?

Jeste li ekstrovert ili introvert? Kakav god odgovor na ovo pitanje bio, zasigurno ste se u radnome okruženju susreli sa “svojom suprotnošću”. Poslovna suradnja ekstroverta i introverta nerijetko može dovesti do problema uslijed uzajamnog neshvaćanja. Ekstrovert može introverta smatrati nedruštvenim, dok introvert može ekstroverta doživljavati impulzivnim i nametljivim. Unatoč razlikama, objašnjava klinički psiholog Jeff Nalin, ekstroverti i introverti mogu uspješno surađivati i učiti jedni od drugih.

Što introvert može naučiti od ekstroverta?

Promatrajući konverzaciju ekstroverta, introvert može unaprijediti svoje konverzacijske vještine. Savladavajući vještinu neobaveznog razgovora s kolegama, introverti povećavaju samopouzdanje ne izlazeći na taj način iz zone komfora. Također, radeći s ekstrovertom kojemu nije problem tražiti pomoć drugih, introvert uči činiti isto. Introverti proširuju vidike, otkrivaju nove vještine i talente promatrajući način na koji ekstroverti doživljavaju nove stvari.

Što ekstrovert može naučiti od introverta?

U usporedbi s ekstrovertom, introverti posjeduju sposobnost pažljivog slušanja sugovornika, manje govore i nisu usredotočeni na to što će odgovoriti. Ekstrovert može od introverta naučiti pažljivo slušati i razumjeti druge. Kada se nauče zaustaviti trenutak prije nego što počnu govoriti, dozvoliti drugima da govore i razmišljati o onome što su drugi rekli prije nego što izraze svoju misao, ekstroverti mogu naučiti kako bolje razumjeti ljude. Površni i bezbrižni razgovori u većim grupama ugodno su okruženje ekstrovertima, dok introverti bolje funkcioniraju u manjim grupama i dubljim razgovorima. Dok introverti nastoje “vrijeme za sebe” učiniti prioritetom, ekstroverti nerijetko umanjuju važnost brige o sebi. Ekstroverti mogu značajno doprinijeti zdravstvenoj dobrobiti i radnom učinku, nauče li odvojiti vrijeme za sebe same.

Izvor: poduzetnik.biz

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije