Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Monetarni debakl centralnih banaka u Europskoj Uniji

Europska centralna banka (ECB) je obavijestila o prvom gubitku banke od njenog osnivanja iz rezultata poslovanja u 2023. U petak su sličnim informacijama pokhvalili iz centralnih banaka – njemačke Bundesbank (DB) i Centralne banke Nizozemske (DNB).

Iz Bundesbank su saopćili kako neće biti uplate dobiti u njemački državni proračuna iz poslovanja u 2023. godine. DNB je objavio gubitak u prošloj godini od 3,5 milijarde eura.

Posao centralne banke nije da radi profit koji uplaćuje u državni proračun- Ipak iz DB-a su podastrli i računicu i zaključke koji ukazuju na drastično pogoršanje bilance banke. Samim tim i monetarnih pokazatelja gospodarske lokomotive Europe.

Neto prihod od kamata, kao najveće komponenta bilance uspjeha, prošle godine je pao za 17,9 milijardi eura. U poređenju s prethodnom godinom je prvi put bio negativan u iznosu od 13,9 milijardi eura. Na toj stavci za 2023. imamo manjak od gotovo 21,6 milijardi eura – upozorila je članica Uprave DB-a zadužena za računovodstvo i kontroling Sabine Mauderer. Kako bi se nadoknadio spomenuti manjak u prihodima i “ispeglala” bilanca, njemačka centralna banka posegla je za rezervama i gotovo ih iscrpila.

Rezerviranja za za rizike od 19,2 milijardi eura bit će u potpunosti oslobođena kako bi se nadoknadili akumulirani gubici. Preostali godišnji deficit od oko 2,4 milijarde eura nadoknadit će se odgovarajućim povlačenjem iz rezervi. Tako da će bilanca na kraju biti “negdje oko” nule. Preostale su nam rezerve od gotovo 700 miliona eura – referirala je šefica računovodstva i kontrolinga DB-a.

Radi li se zaista o debaklu centralnih banaka

Predsjednik Uprave njemačke centralne banke Joachim Nagel ohrabrio je javnost ocijenom kako je bilanca banke dobra. Objasnio je da banka bez problema može podnijeti financijska opterećenja.

Očekujemo da će opterećenja za banku i u ovoj godini biti značajna te će verovatno biti veća od preostalih rezervi. No, imovina banke je znatno veća od njenih obaveza.

Joachim Nagel, prvi čovjek Bundesbank

Do gubitka u poslovanju centralnih banaka dolazi kada su njezini izdaci za kamate na kredite i vrijednosni papiri koje kupuje od poslovnih banaka i iz drugih izvora veći od prihoda koje po istoj osnovi ostvaruje na tržištu. Europska centralna banka, podsjetimo, već dvije godine povećava kamatne stope. Sve kako bi suzbila inflaciju. Ovo se nepovoljno odrazilo na prihode i rashode dijela centralnih banaka koje u bilanci nemaju povoljnu izloženost kamatnom riziku.

Podizanje kamatnih stopa bila je prava stvar za obuzdavanje visoke inflacije. Upravno vijeće ECB-a moći će razmotriti smanjenje stopa tek kada se na osnovu podataka uvjeri da se inflacija vratila na ciljani nivo – rekao je Nagel. Izrazio je optimizam i oko daljih kretanja u njemačkoj ekonomiji. Izrazio je, naime, očekivanja da će potražnja na izvoznim tržištima njemačkih kompanija porasti. Također, da će im ‘vjetar u leđa‘ te da će rast prihoda domaćinstava poboljšati privatnu potrošnju.

Prethodne zasluge centralnih banaka

Restriktivna monetarna politika ECB-a negativno se odrazila i na poslovanje nizozemske Centralne banke. Prema saopćenju DNB-a, za smanjenje gubitaka u prihodima angažirali su 2,3 milijardi eura iz rezervi. Dodatnih 1,1 milijardi nadoknadili iz drugih izvora kapitala i imovine.

Naš negativni rezultat za 2023. uzrokovan je povećanjem kamatnih stopa Europske centralne banke tijkom godine poslovanja, kako bi se smanjila inflacija. S povećanjem kamatnih stopa rashodi kamata su nam rasli, dok su prihodi od kamata jedva porasli. Povećanja kamatnih stopa cntralnih banaka također dovode do negativnih rezultata drugdje. Kako u europodručju tako i izvan njega – poručili su iz DNB-a. Vrativši se u analizi poslovanja za 2023. nekoliko godina unatrag. U Centralnoj banci Nizozemske, naime, podsjećaju kako su za potrebe ublažavanja uticaja pandemije COVID-19 kupovali ‘matične‘ državne obveznice. Željeli su osigurati likvidnost i smanjili kamatne stope, vodeći se, ističu, politikom poznatom kao kvantitativno popuštanje.

Zahvaljujući visokom kreditnom rejtingu Nizozemske, kupili smo obveznice po relativno niskim stopama. Treba napomenuti da su naši gubici uravnoteženi niskim troškovima financiranja za nizozemsku državu. Iznos koji je Nizozemska uštedila na kamatama na javni dug zahvaljujući kvantitativnom popuštanju ECB-a iznosi oko 28 milijardi eura. Ova korist premašuje gubitke koje očekujemo u 2023. i u narednim godinama – poručili su iz DNB-a, piše BiF.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno