Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najveći profiteri koronakrize nemaju više razloga za zadovoljstvo

Dok su tijekom pandemije mnoge kompanije propadale ili su preživljavale zahvaljujući pomoći države, koja im je omogućila normalno poslovanje, jedan je sektor doživio velik rast. Riječ je, naravno, o tehnološkoj industriji. Tijekom koronakrize brojne kompanije ovog sektora zabilježile rekordnu zaradu i tržišnu vrijednost.

Za dio njih s popuštanjem mjera uslijedilo je doba otriježnjenja i povratka u staro normalno. Na pad vrijednosti dionica utjecala je i globalna situacija – od rata u Ukrajini, energetskih problema pa do inflacije i prijeteće recesije.

Jedna od tvrtki koja je najviše pogođena ove godine jest – Amazon. Tijekom pandemije bio je u velikoj potrazi za radnom snagom jer su mnogi, umjesto u fizičkim trgovinama, namirnice naručivali putem interneta. Prva su javna tvrtka koja je izgubila bilijun dolara tržišne vrijednosti. Početkom ovog tjedna dionica kompanije ponovno je izgubila na vrijednosti više od tri posto te je pala na manje od 85 dolara. Najniža je to vrijednost još od 16. ožujka 2020., od prije nego što se počeo snažnije osjećati utjecaj koronavirusa i lockdowna.

Između ostalioga, razloge za ovakvo stanje treba tražiti u smanjenju potražnje za online trgovinom nakon ponovnog otvaranja fizičkih trgovina, rastu troškova povezanom s inflacijom i lancima nabave te, naravno, problemima vezanim uz rusko-ukrajinski rat.

Amazon nije jedini

Amazon nije jedina kompanija koja godinu završava u velikom minusu. Ova godina dosad je najlošija za Marka Zuckerberga, čija je Meta u minusu oko 66 posto. Slično stoji i Tesla s minusom od 57 posto ove godine. Osim trenutačne globalne situacije, na rezultate obje ove kompanije utječu i vanjski faktori. Meta je u problemima s metaverzumom, na koji se troše veliki resursi. Na dionicu Tesle utječe i Muskov angažman oko Twittera.

Što se Amazona tiče, početkom ovog tjedna bio je u minusu gotovo 50 posto ove godine (49 posto). Na putu su da godinu završe s najvećim minusom još od pucanja dot-com balona prije 22 godine. Tada su izgubili čak 80 posto vrijednosti, prenosi Zimo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno