Financa
Digitalni poslovni portal

Nova serija Samsung telefona od recikliranih materijala

Samsung je obznanio kako su nove serije pametnih telefona, izgrađene od recikliranih materijala kao što su prenamijenjene ribarske mreže i rabljene boce za vodu. Nova ponuda korejske tvrtke uključuje Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ i Samsung Galaxy S22 Ultra.

“Galaksija za planet” naziv je petogodišnjeg Samsungovog plana za uklanjanje plastike u ambalaži i zaustavljanje odlaska proizvodnog otpada na odlagališta. Ekolozi su pozdravili zelenu inicijativu korporacije.

Samsung - nova serija S telefona
Samsung – nova serija S telefona

Najlonske mreže za ribolov Samsung tako pretvara u pelete od poliamidne smole, koje se koriste u proizvodnji nosača koji drže tipke za glasnoću i napajanje. Također, za izradu komponenti koriste i odbačene boce za vodu i kutije za CD-e.

Danas većina potrošača nema pojma koliko je štetno za planet redovito obnavljanje hardvera svog pametnog telefona. Kada shvate, održivost će postati ključni način razlikovanja između vrhunskih marki pametnih telefona – smatra analitičar Thomas Husson iz istraživačke i konzultanstke tvrtke Forrester.

Ben Wood, glavni analitičar istraživačke tvrtke CCS Insight, rekao je da je ohrabrujuće vidjeti kako Samsung govori o svojim naporima da poboljša održivost svojih proizvoda, ali je istaknuo da je najvažnija stvar koju proizvođači telefona mogu učiniti za okoliš da uređaji duže traju.

Korištenje recikliranih materijala samo je jedan dio slagalice koji može pomoći u očuvanju okoliša i smanjivanju tehnološkog otpada – rekao je Wood.

Vlastito istraživanje CCS Insighta pokazuje da ljude postaje sve teže uvjeriti da nadograde svoje telefone umjesto da kupe novi, a primarna motivacija za nabavu novog uređaja je to što je trenutni telefon oštećen ili ne funkcionira najbolje.

Cilj Europske unije je da se do 2030. godine reciklira/ponovno uporabi 70 posto građevnog otpada, što su mnoge zemlje članice već dostigle, dok je Hrvatska ispod tog postotka. U zakonskoj regulativi, polazišna točka je Direktiva 2008/98/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o otpadu i ukidanju određenih direktiva koja propisuje ciljeve za ponovnu uporabu i recikliranje.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije