Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Obnovljivi izvori energije: Cilj za ovo desetljeće ipak možda ostvariv

Najnovije istraživanje otkriva kako je globalni cilj da se do 2030. godine utrostruči proizvodnja električne energije iz čistih izvora energije ambiciozan, ali dostižan.

Zašto svijet želi prijeći na obnovljive izvore energije?

Gotovo 200 zemalja, uključujući najveće svjetske zagađivače, ob- vezalo se na UN-ovoj konferen- ciji o klimatskim promjenama u Dubaiju utrostručiti proizvodnju električne energije iz čistih izvora jer obnovljivi izvori imaju mnogo manji utjecaj na okoliš od fosilnih goriva.

Što je čista energija?

Čista energija odnosi se na sve vrste energije koje ne proizvode emisije stakleničkih plinova ili druge tvari koje štete okolišu, dok se zelenom energijom smatra energija koja se dobiva is- ključivo iz obnovljivih izvora kao što su solarne elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane.

Jeli cilj dostižan?

Najnovije istraživanje Medunarodne agencije za energiju (IEA) otkriva kako je globalni cilj da se do 2030. godine utrostruči proizvodnja električne energije iz čistih izvora energije ambiciozan, ali dostižan. To daje nadu da još uvijek možemo ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Tko su lideri?

Kina bi do kraja desetljeća mogla ostvariti svoj cilj povećanja kapaciteta obnovljivih izvora za 2,5 puta u odnosu na razine iz 2022. godine. Istodobne neke države, poput Grčke, Italije, Velike Britanije i Njemačke, planiraju povećati kapacitete fosilnog plina u proizvodnji električne energije jer nadogradnja elektroenergetske mreže u svrhu povećanja integracije obnovljivih izvora zahtijeva značajna novčana sredstva pa se radije odlučuju za “prijelazna” goriva.

Kako bi svijet mogao izgledati 2030.?

Prošle su godine globalni kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora povećani 50 posto, na gotovo 510 gigavata, pri čemu su solarne elektrane činile trećinu novih proizvodnih kapaciteta. Prema izvješću IEA-a, polovica novoinstaliranih kapaciteta obnovljive energije bi do 2030. mogla biti u obliku solarnih panela, četvrtina bi otpadala na vjetroturbine, a ostatak iz izvora poput geotermalne i hidroelektrične energije.

Izvor: Jutarnji

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno