Financa
Digitalni poslovni portal

Plinska kriza nije završena

Plinksa kriza nije završena, upozorila je Međunarodna energetska agencija (IEA). Naime, u srijedu 15. veljače je sazvan rijedak specijalni sastanak sa ministrima 40-tak zemalja da se razmotri „situacija na tržištu plina“.

To je prvi takav specijalni sastanak o plinu koji je IEA sazvala u njenoj skorijoj povijesti, navela je pres služba Agencije za France Press.

Tržišta plina su pretrpela najveći poremećaj od ruske invazije u Ukrajini. Navedena situacija trajegotovo godinu dana a uzrokovala je povijesno najveće cijene plina. Svjetska energetska tržišta su pod do sada neviđenim pritiskom.

Rusija je više nego prepolovila svoje isporuke plina Europskoj Uniji 2022. godine. Može se reći su plinovodi između EU i Rusije trenutno zatvoreni. Europljani su značajno smanjili potrošnju plina ove zime. Za sljedeću zimu planiraju se distributivne alternative. Snabdjevanja prirodnog tečnog plina planira se iz SAD i sa Bliskog istoka za koji Europa konkurira sa Azijom.

Iako su cijene plina pale od rekordnih nivoa 2022. godine i nivoi skladištenja su povećani u EU. Plinska kriza nije završena, ocjenio je izvršni direktor agencije Fatih Birol.

Još mnogo ostaje da se uradi, posebno da bi bili spremni za narednu zimu.

Fatih Birol, direktor IEA

On je rekao da ostaje potreba da članovi Agencije i drugi partneri pokažu solidarnost. Vrijeme je da se poduzmu konkretne mjere da osiguraju alternativne kanalei prevaziće plinska kriza.

Tema sastanka će biti ojačanje sigurnosti distribucije. Identificirat će se mjere za poboljšanje ravnoteže između ponude i potražnje plina, i kratkoročne akcije potpore europskom tržištu.

„Ruska invazija Ukrajine u veljači 2022. pokrenula je energetsku krizu čije kaskadne efekte na svjetsko gospoodarstvo i dalje osjećaju potrošači i kompanije,“ podsjećaju iz Agencije IEA.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije