Financa
Digitalni poslovni portal

10 savjeta za ulaganje koje je dao Peter Lynch, jedan od najvećih investitora svih vremena

Peter Lynch je legenda u industriji zajedničkih fondova (Mutual Funds). Fond kojim je upravljao — Fidelity Magellan  — generirao je prinose od približno 29% godišnje od 1977. do 1990., stvarajući usput bogatstvo za investitore.

Ipak, Lynchev najveći doprinos pojedinačnim ulagačima možda su zapravo njegova bezvremenska djela One Up on Wall Street i Beating the Street. Unutar ovih klasika nalaze se bezbrojni biseri mudrosti jednog od najvećih investitora svih vremena.

Bilo ih je teško suziti na samo 10, ali evo nekoliko Lynchevih najvrjednijih savjeta za ulaganje — koji vam svi mogu pomoći da stvorite dugoročno bogatstvo

1. “Ulažite u ono što znate.”

Ovo je možda najpoznatiji od svih Lynchevih citata, ali se često krivo shvaća. Lynch vam ne savjetuje da kupujete dionice u tvrtki samo zato što ona proizvodi vaš omiljeni proizvod ili uslugu. Ovo može biti izvrsna polazna točka, ali Lynch također preporučuje da se prije ulaganja u dionice zaronite u konkurentsku poziciju poduzeća, financije i izglede za rast. Kad Lynch kaže da kupite ono što znate, misli na to da ostanete unutar kruga svojih kompetencija i ulažete u industrije koje dobro razumijete.

2.”Ovo je jedan od ključeva uspješnog ulaganja: usredotočite se na tvrtke, a ne na dionice.”

Dionice nisu samo komadići papira ili crtice na zaslonu računala. One predstavljaju djelomično vlasništvo stvarnih poduzeća. Temeljni pokretači poslovanja – prihod, dobit i novčani tokovi – će u konačnici odrediti vrijednost dionica.

3.”Ono što cijena dionice čini danas, sutra ili sljedeći tjedan je samo distrakcija.”

Za dugoročnog ulagača, volatilnost i rizik su dvije vrlo različite stvari. Svakodnevno kretanje dionice je nebitno. Ulagačima bi bolje odgovaralo nastojanje da smanje rizik — definiran kao trajni gubitak kapitala — tijekom vremenskog razdoblja ulaganja. U tom smislu, veća usredotočenost na tromjesečne — i, još bolje, godišnje — operativne i financijske rezultate bila bi od veće koristi nego letimičan pogled na često obmanjujuće dnevne naslove.

4.”Tipičnoj pobjedničkoj dionici … općenito treba tri do deset godina da pobijedi u igri.”

Bogatstvo koje uistinu mijenja život stvara se godinama i desetljećima. Kao takvi, ulagači bi trebali biti spremni držati svoje dionice dulje vrijeme kako bi maksimalno povećali svoje dobitke

5.”Pravi ključ zarađivanja na dionicama je ne preplašiti se od njih.”

Najveći izazov u održavanju vaših dionica je strah. Zastrašujući naslovi i stručnjaci koji izazivaju strah mogu navesti čak i vatrene bikove da preispitaju svoje stavove. Zato je jako važno znati zašto posjedujete svoje dionice. Na taj način, kako kaže Lynch, možete “stati uz svoje dionice sve dok se temeljna priča o tvrtki ne promijeni.”

6. Vrijeme je na vašoj strani kada posjedujete dionice superiornih kompanija.

Ulaganje u sjajna poduzeća može vam dati vrijednu prednost. Tvrtke sa snažnim konkurentskim prednostima često jačaju s vremenom kako njihovi slabiji konkurenti nestaju. Štoviše, elitne tvrtke mogu stvarati obilne profite desetljećima, dajući vam dovoljno vremena da ukomponujete svoje dobitke.

7. “Daleko više novca izgubili su investitori pripremajući se za korekcije, ili pokušavajući predvidjeti korekcije, nego što je izgubljeno u samim korekcijama.”

Kada posjedujete dionice u velikim tvrtkama, nema razloga pokušavati mjeriti tržišne cikluse. Gotovo je nemoguće znati kada će nastupiti recesija. Također je izuzetno teško kupiti natrag na dnu, kada stvari izgledaju najtmurnije. Bolja strategija je jednostavno držati svoje dionice kroz plime i oseke tržišta. Na taj se način pozicionirate tako da profitirate kada se tržište na kraju oporavi, kao što je bilo kroz povijest.

8. “U ovom poslu, ako ste dobri, u pravu ste šest puta od deset. Nikada nećete biti u pravu devet puta od deset.”

Ne morate biti savršeni da biste dobro poslovali kao investitor. Dio ljepote dionica je njihov asimetrični profil rizika. Dok dionica može izgubiti 100% svoje vrijednosti, najbolje dionice mogu porasti 1000% ili više tijekom vremena. Dakle, nekoliko velikih pobjedničkih dionica može više nego nadoknaditi vaše gubitničke dionice.

Peter Lynch
Peter Lynch

9. “Sve što trebate za cijeli život uspješnog ulaganja je nekoliko velikih dobitnika, a plusevi od njih će nadjačati minuse od dionica koje ne funkcioniraju.”

Jedna velika investicija može vam promijeniti život. A pregršt multibaggera (dionice sa višestrukim povratom) može vam pomoći stvoriti svo bogatstvo koje ćete ikada trebati.

10.”Ako ste dovoljno sretni da ste u životu nagrađeni u mjeri u kojoj sam ja, dolazi točka u kojoj morate odlučiti hoćete li postati rob svoje neto vrijednosti tako što ćete ostatak života posvetiti povećanju ili dopustiti da ti ono što si nakupio počne služiti.”

Peter Lynch otišao je iz industrije zajedničkih fondova na vrhuncu svoje karijere. Umjesto da provede više godina u potrazi za više novca, iskoristio je bogatstvo koje je stvorio da živi punim plućima.

Izvor: fool.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije