Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pojavio se najstariji Bitcoin zapis do sada

Često se špekuliralo tko je vlasnik najstarijeg rudarenog bitcoin zapis-a. Anonimni vlasnik se pohvalio s zapisom iz siječnja 2009. Ispada, da je nastao samo tjedan nakon što je Bitcoin nastao.

Online forumi su nepresušni izvor priča i prepirki o podrijetlu Bitcoin-a. Satoshi Nakamoto i prvi sugovornici su na forumu bitcointalk.org vodili žustre rasprave kako sam bitcoin trebao izgledati. Na tom forumu je napravljen temelj za ovaj remetilački financijski sustav od nule. Navedeni forum još uvijek čuva povijesne rasprave oko kreiranja Bitcoin logotipa i sustaava plaćanja.

Radoznali član bitcointalk.org foruma nedavno je pokušao identificirati Bitcoin rudare od prvih dana. Na njegovo iznenađenje, anonimni član je podijelio potpis iz siječnja 2009. godine. Samo sedmicu nakon što je Bitcoin nastao.

Najstariji Bitcoin zapis podjeljen od profila OneSignature izvor bitcointalkorg
Najstariji Bitcoin zapis podjeljen od profila OneSignature izvor bitcointalkorg

Rasprava se dodatno zakomplicirala jer je potpis postavljen od strane novootvorenog profila 26. studenog 2022. godine, pod pseudonimom OneSignature.
Povijest profila OneSignature ne pokazuje nikakvu drugu uključenost na forumu. Čime se potvrđuje da je namjera njegovog kreiranja bila samo da se pokaže najstarija potpisana poruka. Dublje kopanje po korisničkom imenu pokazuje zaštićeni Twitter profil, koji je kreiran još u listopadu 2009. godine.

Otkrivanje potpisa koji datira iz perioda nastanka Bitcoina potvrđuje da ljudi koji su uključeni u izgradnju Bitcoin-ovog naslijeđa pomno drže na oku ekosustav. S vremena na vrijeme potiču radoznalost šire javnosti.

Bitcoin cijena u 2022 godini izvor Yahoo finance
Cijena Bitcoin a od početka 2022 godine do danas izvor Yahoo finance

Usprkos regulatornim preprekama i dugotrajnim medvjeđim tržištima, Bitcoin je uvijek uspio opstati na vrhu. Međutim, pad cijena bitcoina je dodao stres za rudarski ekosustav.
Prihodi od rudarenja bitcoin-a u američkim dolarima trenutno su na najnižim nivoima u dvije godine, na 11,67 miliona dolara, što je broj koji je posljednji put viđen 2. studenog 2020. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno