Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara, poduprte smanjenom opskrbom zbog obustave dijela izvoza iz iračkog Kurdistana i optimizmom ulagača nakon stišavanja previranja u bankovnom sektoru. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 72 centa nego na zatvaranju trgovine u utorak i iznosila je 79.37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 73.97 dolara.

Tržišta je ovog tjedna poduprla obustava izvoza 450.000 barela dnevno iz iračkog Kurdistana nakon arbitražne odluke da isporuke mora odobriti vlada u Bagdadu. “Što dulja obustava, to mršaviji izgledi za opskrbu”, sažeo je procjene na tržištu Stephen Brennock iz PVM-a.

“Poboljšano raspoloženje glavni razlog oporavka cijena nafte”

Norveška naftna tvrtka DNO objavila je jučer da je počela zatvarati proizvodnju na poljima u Kurdistanu. DNO-ova polja Tawke i Peshkabir prosječno su u 2022. proizvodila 107.000 barela dnevno, što odgovara četvrtini kurdskog izvoza.

Zabrinutost za ponudu podupirat će cijene nafte sve dok spor ne bude riješen, rekla je Fiona Cincotta iz City Indexa. Raspoloženje na tržištu poduprle su i stišane bojazni za bankovni sektor nakon prodaje imovine propalog američkog Silicon Valley Banka.

“Glavni je razlog oporavka cijena nafte u proteklim danima poboljšano raspoloženje. Vidimo da se sklonost riziku donekle oporavila”, tumači Leon Li iz CMC Marketsa. Potporu cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 6.1 milijun barela. Prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), objavljene u utorak.

Pozornost se sada okreće današnjim službenim podacima o zalihama budući da ulagači žele znati hoće li potvrditi API-jevo izvješće. Washington će izvješće objaviti tijekom dana. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je u utorak cijena barela košarice nafte njezinih članica porasla 2.62 dolara, na 77.63 dolara.

Izvor: index

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno