Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Portugal ostvario rekordni proračunski višak u 2023.

Portugal je u 2023. godini zabilježio najveći proračunski višak u 50 godina, pokazali su podaci statističkog ureda INE. U 2023. godini proračunski višak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je 1,2 posto. Odnosno to je nešto manje od 3,2 milijarde eura, priopćio je statistički ured u ponedjeljak.

Godinu dana ranije proračun je iskazivao manjak od 0,3 posto BDP-a. Lanjski višak najveći je od kraja diktature 1974. godine. Blagi plus u proračunu Lisabon je zabilježio i u 2019. godini, kada je iznosio 0,2 posto BDP-a. Državna televizija RTP proglasila je višak “povijesnim” uspjehom. Kritičari ljevičarske vlade smatraju pak da je uvela pretjerano stroge mjere štednje, posebno u zdravstvenom i sektoru sigurnosti, piše Hrportfolio.

Portugalski javni dug lani se gotovo izjednačio s BDP-om. U 2022. godini bio je gotovo za šestinu veći od BDP-a. Još u 2011. godini Portugal se teško nosio s posljedicama globalne financijske krize. Bio je prisiljen zatražiti pomoć EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i Grčka i Irska.

Vlada ljevice tijesno je poražena na prijevremenim izborima u ožujku, a čelnik pobjedničkog desnog Demokratskog saveza (AD) Luis Montenergro izjavio je prošli tjedan da očekuje da će ga predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa pozvati da formira manjinsku vladu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno