Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prema povijesnim podacima – bitcoin će dosegnuti novu najvišu razinu svih vremena ove godine

Bitcoin nije dosegao vrh svog trenutnog ciklusa aprecijacije i vjerojatno će prijeći svoju najveću vrijednost svih vremena ove godine. Pokazuje to istraživačko izvješće koje je u utorak objavio CCData.

Bitcoin je u ožujku dosegao najvišu vrijednost svih vremena od preko 73.700 dolara. Ali se od tada trguje u rasponu između otprilike 59.000 i 72.000 dolara.

Putovanje do rekordne visine u ožujku uvelike je potaknuto odobrenjem i pokretanjem promptnih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi ili ETF-ova u SAD-u u siječnju. Oni su do danas privukli neto priljeve od oko 14,41 milijarde USD, prema CCData-i.

ETF-ovi omogućuju ulagačima kupnju proizvoda koji prati cijenu bitcoina bez posjedovanja temeljne kriptovalute. Zagovornici kriptovalute kažu da je to pomoglo u legitimizaciji klase imovine i olakšalo uključivanje većih institucionalnih ulagača.

“Ciklus” bitcoina odnosi se na razdoblje u kojem se digitalna valuta penje na novi rekord, zatim ponovno pada i ulazi u medvjeđe tržište ili “kripto zimu”. Ovi ciklusi – od kojih su tri dovršena od lansiranja bitcoina – uglavnom su slijedili sličan obrazac.

To je usredotočeno na događaj koji se zove prepolovljenje, tijekom kojeg se nagrada za rudare prepolovljuje, smanjujući ponudu bitcoina na tržištu.

Tipično, prepolovljavanje se često događa mjesecima prije nego što bitcoin dosegne najvišu razinu svih vremena u ciklusu. Ovaj trenutni ciklus je drugačiji. Bitcoin je porastao na najnoviji rekord prije nego što se prepolovio zbog rasta oko ETF-ova u SAD-u, piše CNBC.

Je li dosegnut vrh ciklusa?

Budući da se bitcoin trguje unutar raspona nakon najvišeg nivoa svih vremena, mnogi su se zapitali je li kriptovaluta dosegla vrh trenutnog ciklusa.

Izvješće tvrtke CCData, koje je ispitivalo povijesna kretanja cijena bitcoina, sugerira da može dosegnuti novu visinu. Tvrtka za podatke i istraživanje rekla je da su povijesni trendovi pokazali da je događaj prepolovljenja uvijek prethodio razdoblju ekspanzije cijena koje može trajati od 366 dana do 548 dana “prije nego što se postigne vrh ciklusa, pri čemu svako prepolovljenje doživljava duži ciklus od prethodnog , zbog sazrijevanja klase imovine i smanjene volatilnosti.”

Posljednje prepolovljenje bitcoina dogodilo se 19. travnja ove godine. Tako da ti povijesni vremenski okviri tek trebaju proći.

“Štoviše, primijetili smo pad aktivnosti trgovanja na centraliziranim burzama tijekom gotovo dva mjeseca nakon događaja prepolovljenja u prethodnim ciklusima, koji je izgleda odražavao ovaj ciklus. To sugerira da bi se sadašnji ciklus mogao proširiti dalje u 2025.”, rekao je CCData.

Analitičari su priznali da je “utjecaj institucionalnih sudionika u industriji” u trenutnom ciklusu “promijenio prethodne trendove”, dodajući da će se niska trgovinska aktivnost vjerojatno dogoditi u trećem kvartalu, što bi zauzvrat moglo sugerirati bočnije kretanje cijena .

“Međutim, podaci i prethodni trendovi dovoljno su jaki da upućuju na to da su bočne promjene cijena privremene i da ćemo vjerojatno prije kraja godine ponovno probiti prethodne najviše razine svih vremena”, rekao je CCData.

U izvješću tvrtke stoji da je nadolazeće pokretanje Ethereum ETF-a u SAD-u i drugih sličnih proizvoda diljem svijeta “predodređeno da dovede dodatni kapital, likvidnost i potražnju u klasu imovine”.

Aprecijacija u kratkom vremenu

CCData je istaknuo još jednu ključnu povijesnu podatkovnu točku u prilog svojoj tezi, rekavši da se aprecijacija bitcoina odvija u kratkom vremenu. Na primjer, u ciklusu 2012., 91,4% ukupne ekspanzije cijene bitcoina od prepolovljenja do rekordne visine dogodilo se u četiri mjeseca prije vrhunca ciklusa. Ovaj udio porasta cijena iznosio je 78,8% i 71,5% u četiri mjeseca prije odgovarajućih rekordnih vrijednosti ciklusa 2016. i 2020. godine.

“Takva parabolična ekspanzija tek treba biti napravljena u trenutnom ciklusu”, rekao je CCData.

Drugi komentatori istaknuli su kako su se odigrali povijesni obrasci u bitcoinu.

“Povijesno gledano, tržišni ciklusi dostižu vrhunac 12 do 18 mjeseci nakon prepolovljenja Bitcoina, koje se posljednji put dogodilo u travnju ove godine. Također nismo vidjeli da je volatilnost dosegla prethodne vrhunce. Naposljetku, prethodni vrhovi tržišnog ciklusa poklopili su se s brzim slijedom najviših vrijednosti svih vremena – više od 10 do 20 novih najviših vrijednosti postavljenih u 30-dnevnom prozoru. Još nismo pokrenuli nijedan od ovih signala.”

Thomas Perfumo, voditelj strategije u burzi kriptovaluta Kraken.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno