Financa
Digitalni poslovni portal

Prijeti li industriji solarne energije u EU bankrot?

Europska industrija solarne energije upozorila je na „poprilično nesigurnu“ situaciju za europske proizvođače solarnih fotonaponskih uređaja. Posljednji trendovi govore da su cijene solarne energije pale na rekordno niske vrijednosti.

Industrijska trgovinska grupa SolarPower Europe navela je u pismu koje je poslala Europskoj komisiji da europske kompanije riskiraju bankrot. Ovo bi svakako poremetilo plan EU da ponovo osigura 30 GW električne energije iz solarnih fotonaponskih sustava, prenosi Reuters.

Cijene fotonaponskih modula pale su za više od četvrtine od početka godine. „To stvara konkretne rizike da kompanije odu u nelikvidnost, jer će njihove dionice morati biti obezvrijeđene“ ističe u pismu SolarPower Europe, a prenosi biznis.rs.

Snažna potražnja u kombinaciji sa velikim investicijama i žestokom konkurencijom među kineskim dobavljačima, dovela je do prevelikih kapaciteta na tržištu i pada cijena.

SolarPower Europe pozvala je Europsku komisiju da otkupi zalihe solarnih modula europskih kompanija. Osim toga, potrebno je uspostaviti banku za proizvodnju solarne energije na nivou EU. Smatraju i da je neophodno povećati potražnju za solarnim panelima u Europi.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije