Financa
Digitalni poslovni portal

Prognoza Erste Grupe: ekonomije u SEE pokazuju otpornost

Gospodarstva u našoj regiji dobro su prebrodila krizu uzrokovanu pandemijom i do sada su se pokazala otpornima na aktualnu krizu zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima iz 2021

Iako je gospodarski rast u srednjoj i istočnoj Europi (CEE) i Austriji ostao snažan u prvom tromjesečju 2022., cjelogodišnja prognoza za regiju je snižena, kao i za Europu u cjelini. Očekuje se da će razine inflacije u regiji srednje i istočne Europe ostati visoke.

„Erste Grupa ulazi u ovu trenutnu krizu kao vrlo profitabilna banka sa snažnim kapitalom i likvidnošću. To nam omogućuje da svojim klijentima budemo pouzdan i stabilan partner”, rekao je Bernd Spalt, izvršni direktor Erste Grupe.

„Gospodarstva u našoj regiji dobro su prebrodila krizu uzrokovanu pandemijom i do sada su se pokazala otpornima na aktualnu krizu zahvaljujući uglavnom dobrim rezultatima iz 2021. U povoljnom scenariju, gospodarski oporavak bi se mogao nastaviti. Međutim, rat je sve promijenio, dovodeći u pitanje ne samo mir u Europi, već i osnovne stvari poput energetske i prehrambene sigurnosti.”

Sporiji rast BDP-a i veća inflacija u 2022

Prije rata u Ukrajini, gospodarstva srednje i istočne Europe brzo su se oporavljala od pada gospodarske aktivnosti uzrokovane pandemijom. No, rat je, osim što je doveo do humanitarne katastrofe, druga kriza s negativnim posljedicama po gospodarstvo u samo dvije godine.

Gospodarska uloga Rusije kao izvoznog tržišta za gospodarstva srednje i istočne Europe posljednjih godina stalno opada; Rusija nije među 10 vodećih trgovinskih partnera većine zemalja u regiji. Međutim, većina zemalja – posebice Austrija, Češka i Slovačka – još uvijek ovisi o uvozu ruskih energenata, posebice prirodnog plina. Stope inflacije rastu, uglavnom zbog rasta cijena energije i hrane.

Prognoza ključnih makro pokazatelja; Izvor: Erste Grupa

Erste Grupa procjenjuje da će inflacija u Austriji biti 5,5% 2022. godine, no vjerojatno će doseći visoke jednoznamenkaste ili čak dvoznamenkaste brojke u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe, na 11,7% u Češkoj. To će utjecati na kupovnu moć, a time i na rast BDP-a. Erste Grupa općenito očekuje prosječni rast BDP-a od oko 3% na tržištima bankarske grupe u 2022., što je ispod trenutnih očekivanja za europodručje. Osim toga, utjecaj rata na trgovinu pogoršava postojeće probleme u lancima opskrbe. Sankcije primijenjene protiv Rusije također će ostaviti traga na europskim gospodarstvima.

Unatoč svim tim izazovima, vjerujemo da će, zbog još uvijek velikog broja narudžbi, 2022. godinu i dalje biti karakteriziran rastom, iako oslabljen.

Prognoza: Erste Grupa još uvijek na dobrom putu rasta

U kontekstu trenutnih očekivanja u pogledu makroekonomskih kretanja na svojim ključnim tržištima, Erste Grupa očekuje rast neto kredita od oko 5% u 2022. godini. Ovaj rezultat, kao i neočekivano jaki čimbenici koji utječu na povećanje kamatnih stopa, trebali bi dovesti do najmanje visokog jednoznamenkastog povećanja neto prihoda od kamata – unatoč još uvijek negativnim referentnim stopama u eurozoni. Očekuje se da će porast neto prihoda od naknada i provizija biti oko 5%. Kao i 2021., Erste Grupa ima za cilj postići dvoznamenkasti povrat na materijalni kapital (ROTE). Očekuje se da će omjer kapitala Erste Grupe CET1 ostati jak.

Erste Grupa procjenjuje da će troškovi rizika u 2022. biti manji od 20 baznih bodova prosječnih bruto kredita odobrenih klijentima. Očekuje se da će NPL indikator biti ispod 3,0%.

Razvoj situacije u Rusiji i Ukrajini ne utječe izravno na Erste Grupu, jer u tim zemljama nema operativnu prisutnost; Izloženosti prema tim zemljama su zanemarive i trenutačno se ne očekuju dodatna rezerviranja za rizik u ovom kontekstu. Međutim, ne može se isključiti mogućnost neizravnih učinaka, poput nestabilnosti financijskog tržišta ili sekundarnih učinaka sankcija na neke od naših klijenata.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije