Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prosječna plaća u FBiH 1.180 BAM, depoziti stanovništva rastu

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u FBiH tijekom prosinca prošle godine iznosila je 1.180 BAM. Ostvaren je nominalan rast za 1,6 posto, a realno za 2,5 posto u odnosu na studeni.
U usporedbi s prethodnim mjesecom prethodne godine prosječna neto plaća nominalno je viša za 12,8 posto. Ipak, realno je niža za 2,5 posto zbog inflacije, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u prosincu lani u odnosu na prethodni mjesec, zabilježeno je u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima i to za 7,4 posto. Rast primanja u finansijskim i djelatnostima osiguranja zabilježen je za 6,4 posto. Rast prosječne neto plaće u industriji vađenja ruda i kamena zabilježen je za 5,1 posto.

U isto vrijeme smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće zabilježeno je u ostalim uslužnim djelatnostima za 1,9 posto, te u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za 0,6 posto.

Depoziti rastu konstantno

Ukupni depoziti domaćih sektora u Bosni i Hercegovini na kraju prosinca prošle godine iznosili su 29,23 milijarde BAM. Ostvaren je rast za 496,3 miliona BAM ili 1,7 posto u usporedbi s studenim. prema podacima Centralne banke BiH.

Rast depozita na mjesečnom nivou registriran je kod sektora stanovništva za 296,6 milijuna BAM ili 2,1 posto. Depozitisu rasli i kod pravnih osoba, te su u nefinansijskim javnim poduzećima rasli za 41,5 milijun BAM ili 2,1 posto. Kod privatnih preduzeća za 127,2 milijuna BAM ili 2,1 posto, te kod vladinih institucija za 121,6 milijuna BAM ili 2,7 posto.

Smanjenje depozita u prosincu prošle godine u odnosu na studeni zabilježeno je kod ostalih domaćih sektora za 90,6 milijuna BAM ili 4,6 posto. Godišnja stopa rasta ukupnih depozita u prosincuu iznosila je pet posto, u apsolutnom iznosu 1,4 milijarde BAM.

Smanjenje stope rasta depozita na godišnjem nivou registrano je kod sektora stanovništva za 0,8 posto, odnosno 120,6 milijuna BAM.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno