Financa
Digitalni poslovni portal

Putin: Zapadne sankcije nisu uspjele

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da zapadne sankcije Rusiji nisu imale uspjeh.

Putin je u ponedjeljak rekao da je Zapad “očekivao da će brzo poremetiti financijsko-ekonomsku situaciju, izazvati paniku na tržištima, kolaps bankovnog sistema i nestašice u trgovinama”. Dodao je da je “strategija ekonomskog blitz-a propala”.

Putin je u razgovoru s najvišim ekonomskim dužnosnicima istaknuo da je “Rusija izdržala pritisak bez presedana”, tvrdeći da je rublja ojačala i da je zemlja zabilježila visok trgovinski suficit od 58 milijardi dolara u prvom tromjesečju godine, prenosi Associated Press.

Umjesto toga, ustvrdio je da su sankcije imale negativan učinak na SAD i njene evropske saveznike, ubrzavajući inflaciju i dovodeći do pada životnog standarda.

Putin je priznao nagli porast potrošačkih cijena u Rusiji, rekavši da su porasle za 17,5 posto u aprilu na godišnjoj razini i uputio vladu da prilagodi plate i druga plaćanja kako bi ublažila utjecaj inflacije na stanovništvo.

Izvor: fena

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije