Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rad od kuće: Blagodati za zdravlje radnika u fokusu novih istraživanja

Poduzeća bi trebala ozbiljno razmotriti rezultate ove studije pri donošenju odluka o vraćanju onih radnika koji rade od kuće na radna mjesta.

Iz istraživanja Sveučilišta u Konstanzu u Njemačkoj, objavljenog sredinom tjedna, proizlazi da radnici koji rade od kuće znatno manje često prijavljuju zdravstvene tegobe u usporedbi s onima koji rade u uredu.

Voditelj studije sa Sveučilišta u Konstanzu, Florian Kunze, izjavio je da radnici koji su obvezni biti prisutni na radnom mjestu dvostruko češće izražavaju zdravstvene tegobe kao što su iscrpljenost ili osjećaj opterećenosti u usporedbi s onima koji rade od kuće.

Također, daljnji rezultati studije sugeriraju da zaposleni na radnom mjestu ne percipiraju povećanje učinkovitosti u usporedbi s razdobljem kada su radili od kuće.

Kunze naglašava da je važno da poduzeća pažljivo razmotre rezultate ove studije prilikom odlučivanja o tome trebaju li prisiliti radnike koji rade od kuće na povratak na radna mjesta.

Koautor studije Kilian Hampel ističe podatak iz istraživanja prema kojem jedna trećina upravitelja vidi povratak na radno mjesto kao smislenu obvezu. Dok samo jedna petina zaposlenih dijeli tu perspektivu.

Prema najnovijim informacijama za 2022. godinu, 24 posto zaposlenika u Njemačkoj je redovito ili povremeno radilo od kuće.

Prema istraživanju Instituta Yougov, gotovo polovica ispitanika, točnije 47 posto, razmišlja o pronalaženju novog posla ako im poslodavac zabrani rad od kuće.

Nakon pandemije, kada je rad od kuće bio obvezan kad god je to bilo moguće, poslodavci se sada ponovno usmjeravaju prema modelu koji zahtijeva prisustvo na radnom mjestu. Mnogi se oslanjaju na pristup gdje se 60 posto radnog vremena provodi na radnom mjestu. Dok se 40 posto odvija u kućnom uredu, prenosi Zimo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno