Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rast profitabilnosti u sferi neživotnog osiguranja

Veća profitabilnost omogućuje industriji neživotnog osiguranja da poveća kapital i kapacitet. Sve, kako bi zadovoljila rastuću potražnju kako se rizici razvijaju. Trošak dioničkog kapitala za globalnu industriju neživotnog osiguranja podignut na najvišu razinu u više od desetljeća.

Industrija neživotnog osiguranja brzo se prilagođava novoj eri viših kamatnih stopa. Znamo da je započelo najintenzivnije pooštravanje monetarne politike od 1980-ih. Swiss Re Institute očekuje da će 2023. biti prijelazna godina. Trend poboljšanja profitabilnosti za neživotna osiguranja na globalnoj razini. Industrija se nastavlja prilagođavati cijene okruženju povećanog rizika, dok veći prinosi portfelja povećavaju neto prihod od ulaganja, navodi Svijet Osiguranja.

Prema sigma studiji “Podizanje ljestvice – neživotno osiguranje u svijetu s višim rizikom i većim prinosom”, unatoč snažnijim izgledima za profitabilnost, očekuje se da će profitabilnost neživotnih osiguravatelja ostati niža od njihovog povećanog troška kapitala u 2023. To sugerira da će se daljnje jačanje stope i ograničenja kapaciteta vjerojatno nastaviti tijekom 2024. godine.

Naša analiza pokazuje da će se profitabilnost neživotnih osiguravatelja značajno poboljšati u nadolazećim godinama. Budući da više kamatne stope i pooštravanje kamatnih stopa više nego nadoknađuju veće troškove odštetnih zahtjeva zbog stalne inflacije. To bit će od vitalnog značaja za omogućavanje rasta resursa industrije brzinom koja će odgovarati globalnoj potražnji za zaštitom osiguranja.

Jérôme Jean Haegeli, glavni ekonomist grupe Swiss Re

Unatoč snažnijim izgledima profitabilnosti, Swiss Re Institute očekuje da će se neravnoteža u potražnji i ponudi neživotnih osiguranja zadržati. Time i nastavak trenutnih teških tržišnih uvjeta, posebno u linijama katastrofalnih nekretnina. Potražnja za osigurateljnom zaštitom porasla je od 2017. Potaknuta je povećanom aktivnošću prirodnih katastrofa, kao i inflacijom, što rezultira višim zamjenskim vrijednostima.

Potreban je veći rast industrijskog kapitala kako bi se smanjili veliki jazovi u zaštiti diljem svijeta. Swiss Re Institute procjenjuje da je, primjerice, u SAD-u kapital industrije osiguranja imovine i nezgoda rastao u prosjeku za 5% godišnje u posljednjih 10 godina. U isto vrijeme potreba za zaštitom od prirodnih katastrofa u prosjeku je rasla oko 7% godišnje.

Globalno, vrijednost nezaštićene izloženosti riziku u stalnom je porastu u posljednjih pet godina. Swiss Re Institut procjenjuje globalne nedostatke u zaštiti od prirodnih katastrofa, usjeva, smrtnosti i zdravstvenog osiguranja na 1,8 trilijuna USD u ekvivalentu premija za 2022.

Uloga reosiguranja postaje sve važnija

I sektor primarnog osiguranja i sektor reosiguranja doprinose uklanjanju praznina u zaštiti. U okruženju u kojem prevladava povećana svijest o riziku, uloga reosiguranja u pružanju vršnog kapaciteta za primarni sektor osiguranja postaje sve važnija. To se također očituje u činjenici da je reosiguranje imovine – linija koja pokriva najveći dio prirodnih katastrofa – zabilježilo rast premije od 4,3% u primarnom osiguranju i 5,9% u reosiguranju tijekom posljednjeg desetljeća.

S obzirom na veću potražnju, povećane rizike i ograničene kapacitete, učinkovitije korištenje kapitala postaje ključno za primarne neživotne osiguravatelje. Reosiguravatelji mogu primarnim osiguravateljima ponuditi pristup svojoj bilanci po cijeni nižoj od troškova kapitala osiguravatelja. Ovo je moguće obzirom je njihov portfelj raznolik u širem rasponu zemljopisnih područja i rizika.

U trenutnom kapitalno zahtjevnom okruženju, reosiguranje može omogućiti primarnim osiguravateljima učinkovitije sklapanje novih poslova, pružiti sigurnost za naslijeđene obveze i podržati rast novih poslova. Povišeni rizik okoliš zahtijeva češće prilagodbe praksi preuzimanja rizika. Usredotočenost na kvalitetu portfelja i marže, kao i ugovornu jasnoću u cijeloj industriji bit će ključni u tom smislu.

Gianfranco Lot, glavni direktor osiguranja P&C reosiguranja Swiss Re-a

Industrija osiguranja je osjetljiva na kamatne stope kroz polugu imovine i trajanje ugrađeno u poslovni model. I niske kamatne stope u desetljeću prije COVID-a i tijekom pandemije, kao i trenutno okruženje viših kamatnih stopa, imaju temeljne učinke na profitabilnost osiguravatelja i upravljanje rizicima. Osiguravatelji ulažu novčane tijekove od preuzimanja u širok raspon vrijednosnih papira, posebno u dugoročnija ulaganja s fiksnim prihodom, prije isplate potraživanja. Stoga više kamatne stope poboljšavaju profitabilnost industrije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno