Financa
Digitalni poslovni portal

Rat u Ukrajini će njemačke kompanije koštati 160 milijardi EUR

Rat u u Ukrajini je rezultirao značajnim financijskim gubicima za njemačke kompanije. Računa se da će do kraja 2023. godine akumulirani ukupni gubitak iznositi 160 milijardi eura, izjavio je predsjednik njemačke Udruge industrijskih i trgovačkih komora (DIHK) Peter Adrian.

U intervjuu koji je dao za njemačke medije, procijenjuje da je pad njemačkog bruto domaćeg proizvoda od početka rata do kraja ove godine iznosi oko četiri posto.

Znači da je proizvedeno 160 milijardi eura manje, a to je oko 2.000 eura po stanovniku.

Peter Adrian, predsjednik njemačke Udruge industrijskih i trgovačkih komora (DIHK)

Mnoge su njemačke kompanije pod snažnim pritiskom naglih skokova troškova plina i električne energije, a to se i nastavlja. Adrian je ponovio čestu pritužbu iz njemačkog gospodarstva da relativno visoke domaće cijene energije štete konkurenciji u inozemstvu, piše BHRT.

DIHK predviđa da će njemački BDP ove godine stagnirati. Zanimljivo, ovo je pozitivan trend u odnosu na jesensku procjenu da će pasti za tri posto. Njemačko gospodarstvo je prema službenim podacima lani poraslo za 1,8 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije