Financa
Digitalni poslovni portal

Rusija korak bliže plaćanju obveza i izbjegavanju defaulta?

Američka banka JP Morgan procesirala uplatu Rusije po kamatama za obveznice, pa se čini da će Rusija izbjeći status neplaćanja (default). Međutim, pred Rusijom je uskoro novi test.

Banka JPMorgan obradila je uplatu kamata koje je poslala ruska vlada za dvije obveznice te zemlje, potaknuvši očekivanja ulagača da će Moskva izbjeći status neplaćanje duga (default) koji bi se desio po prvi put od 1998. godine – piše Financial Times.

JP Morgan prenijela je 117 milijuna dolara isplate kupona po obveznici Citigroupu, agentu za plaćanje odgovornom za distribuciju novca ulagačima, rekla je osoba upoznata sa situacijom.

JPMorgan je tražio odobrenje od američkog ministarstva financija prije nego što je poslao sredstva Citiju kako bi se uvjerio da nije u suprotnosti s američkim sankcijama, dodala je osoba.

Plaćanje kamata za dvije obveznice dospjelo je u srijedu, ali Moskva ima rok od 30 dana da podmiri svoje obveze. JPMorgan i Citi odbili su komentirati.

Sankcije ne zabranjuju Rusiji da plaća dugove

Ruske obveznice ojačale su u četvrtak dok su ulagači postajali sve sigurniji da će Moskva nastaviti servisirati svoj vanjski dug, barem za sada, suprotno ranijim očekivanjima da će zapadne sankcije protiv Moskve spriječiti da novac stigne i pokrenuti neispunjenje ruskih 38,5 milijardi dolara vanjskog duga.

Cijena dolarske obveznice s dospijećem 2043. popela se na 47 centi za dolar (tj. 47% nominalne vrijednosti) s 38 centi u srijedu i samo 20 centi prije tjedan dana.

“Čini se da je Rusija spremna izvršiti plaćanje, a SAD barem stvaraju put za primanje tih plaćanja”, rekao je Bob Michele, glavni investicijski direktor JPMorgan Asset Managementa.

Prema američkom ministarstvu financija, sankcije ne zabranjuju Rusiji da plaća svoje dugove po obveznicima. Ograničenja propisuju da američki subjekti i pojedinci mogu “primati kamate, dividende ili isplate dospijeća na dug ili vlasnički kapital” od ruske središnje banke, njenog državnog fonda ili ministarstva financija do 25. svibnja, nakon čega će biti potrebna posebna dozvola za primanje povezanih sredstava.

Prije toga, Moskva se suočava s još testova svoje spremnosti da plati svoje dugove s daljnjim isplatama kupona ovog mjeseca i otplatom obveznice od 2 milijarde dolara 4. travnja.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije