Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija za dlaku izbjegla default

Rusija je u petak za dlaku izbjegla bankrot tvrdi JP Morgan Chase. Nije poznat iznos, ali se zna da je Kremlj uplatu izvršio preko londonske podružnice Citigroupa. Navodi da je najveća država u Europi spriječila svoj drugi default tako što je poravnala dugove koristeći se svojim dolarskim rezervama u inozemstvu.

Koliki je iznos duga Rusija platila u dolarima nije poznato. No, početkom travnja rusko Ministarstvo financija objavilo je da pokušalo jednoj američkoj banci ispatiti 649 milijuna dolara duga dospjelog po dvije obveznice. Rusija zbog američkih sankcija nije mogla izvesti to plaćanje pa je Moskva ponudila da dug poravna u rubljama.

Kremlj je u više navrata isticao da je i voljan i financijski sposoban pokriti svoje dugove, ali da ga izvanredni događaji u tome sprečavaju. Usto je navodio da to otvara mogućnost da se dugovi umjesto u dolarima i eurima pokrivaju u rubljama.

Ulagači i rejting agencije nisu se složili s tim planom.

JPMorgan Chase navodi i da se nije očekivalo da će Rusija uspjeti pretvoriti rublje u dolare prije idućeg tjedna, kad ističe rok od 30 dana odgode. Kao prvi default Rusije zapadne banke računaju joj dugove koje Rusija nije pokrila nakon Sovjetske revolucije iz 1917. Tada je, nakon propasti Ruskog carstva nastao Sovjetski Savez, koji te dugove nije priznao i platio. Američka državna riznica tvrdi da su Rusi posegnuli u svoje devizne rezerve u inozemstvu. Riječ je novcu koji se nalazi na njenim računima po svijetu, a gdje se slijevaju novci od prodaje nafte i plina od početka sankcija. Naime, od uvođenja sankcija nema legalnog načina da se ti novci prebace iz zapadnih financijskih institucija u Rusiju pa ih Kremlj sad koristi za pokrivanje pristiglih dugovanja.

Sve se to događa uz podršku SAD-a, koji na taj način želi da Rusija iscrpi svoje devizne rezerve – i bankrotira. Rusko Ministarstvo financija objavilo je da je uplata izvršena u londonskoj podružnici Citigroupa. Glasnogovornica te banke odbila je to komentirati, prenosi Jutarnji.hr.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno