Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD proširile listu sankcioniranih kineskih proizvođača čipova

U pokušaju da povećaju kontrolu nad protokom tehnologije u Kinu, Sjedinjene Države proširuju popis naprednih kineskih tvornica za proizvodnju čipova koje ne ispunjavaju uvjete za dobivanje ključnih alata.

Popis, za koji se očekuje da će biti predstavljen u sljedećih nekoliko mjeseci, odgovara na izazov s kojim se suočavaju tvrtke u identificiranju tvornica koje proizvode napredne čipove u Kini. Dilemu pogoršanu postojećim ograničenjima koja su nametnule američke vlasti od 2022. godine. Riječ je o zabrani koja sprječava američke tvrtke od izvoza opreme do kineskih pogona koji se bave naprednom proizvodnjom čipova. Što je mjera potaknuta strahovima nacionalne sigurnosti u vezi s kineskim tehnološkim napretkom.

Uvažavajući zahtjeve industrije, američki dužnosnici govorili su o potrebi za takvim popisom tijekom godišnje konferencije o kontroli izvoza u Washingtonu. Unatoč složenosti pružanja sveobuhvatnog kataloga, dužnosnici su izrazili namjeru pomoći u identificiranju zabrinjavajućih kineskih proizvođača naprednih čipova. Taj potez odražava napore SAD-a da pojačaju postojeća ograničenja, olakšavajući usklađenost domaćim tvrtkama.

U međuvremenu, američke vlasti odbile su dati bilo kakve komentare o razvoju te situacije. S druge strane, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu kritizirao je ekspanzivnu američku upotrebu retorike nacionalne sigurnosti za suzbijanje kineskih entiteta. Pozvao je na suzdržanost u iskorištavanju državne moći, prenosi Zimo.

Dok se rasprave nastavljaju, inicijativa naglašava zamršenu dinamiku koja oblikuje tehnološko natjecanje i sigurnosna pitanja između dviju globalnih sila.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno