Financa
Digitalni poslovni portal

Sankcionirani Rusi svoje poslovanje prebacuju u naše susjedstvo

Klijenti ruskih banaka koje su isključene iz međunarodnog platnog prometa ne mogu koristiti Visa i Mastercard kartice koje su izdale te financijske institucije, te s njima plaćati ili podizati novac.

Na ulicama Beograda sve češće se može čuti ruski jezik, a u jednoj od najvećih banaka kažu da je u posljednje vrijeme zabilježeno veće zanimanje ruskih državljana za otvaranje računa u odnosu na ranije razdoblje, prenosi Poslovni.hr.

Inače, stranci u Srbiji mogu imati bankovne račune, dinarske i devizne. To vrijedi za fizičke osobe, tvrtke i predstavništva stranih kompanija.

Usluge bez ograničenja

Prilikom otvaranja računa moraju priložiti osobnu iskaznicu ili putovnicu i moraju imati dokument iz kojeg se vidi njihovo boravište, a to ne može biti hotel. Potrebna je i prijava boravka u MUP-u. Banke u slučaju računa stranaca imaju posebne obveze u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Rusi koji imaju račune u bankama koje su isključene iz međunarodnog platnog prometa ne mogu u Srbiji koristiti Visu, niti Mastercard koje su izdale te banke. Iz Narodne banke Srbije ističu da su Visa i Mastercard blokirali neke financijske institucije iz Rusije koje su članice tih sustava.

Zbog toga korisnici kartica koje su izdale te isključene financijske institucije ne mogu plaćati, niti podizati novac u cijelom svijetu, pa tako ni u Srbiji. ”Korisnici nerezidenti, u smislu zakona kojim se uređuje devizno poslovanje iz inozemstva, koji imaju platne kartice izdane od davatelja platnih usluga iz Srbije, mogu plaćati i podizati novac u domaćoj prihvatnoj mreži bez ograničenja. Međutim, postoji mogućnost da iako je riječ o karticama izdanim u Srbiji nerezidenti ne mogu platiti ili podići novac na ATM i POS uređajima u vlasništvu isključenih banaka u inozemstvu, kao niti bilo tko drugi tko ima Visa i Mastercard kartice”, objašnjavaju iz NBS-a.

Izbjegle osobe koje nisu državljani Srbije mogu otvoriti račune u bankama u skladu s važećim propisima. “Banke mogu uspostaviti poslovni odnos s klijentima koji imaju zakonit boravak u Srbiji ako su ispunjeni zakonom i podzakonskim aktima utvrđeni formalni i materijalni uvjeti koji se jednako primjenjuju na sve fizičke osobe. Također, banka je dužna odbiti ponudu za uspostavljanje poslovnog odnosa sa strankom (otvaranje računa) ako u odnosu na korisnika ne može primijeniti određene pojačane mjere na čiju primjenu je obvezna u okviru procesa upravljanja rizikom od pranja novca i financiranja terorizma ako je prethodno zaključila da je potrebna primjena tih mjera”, navode iz NBS-a.

Zabrana diskriminacije

Pritom se osobama koje imaju status izbjeglice u Srbiji pruža posebna zaštita u vidu zabrane diskriminacije po osnovu posebnog statusa u kojem se nalaze, što znači da pravilo o slobodnom izboru klijenta od strane banke svoju pravu i potpunu primjenu može imati samo uz istovremeno poštivanje jednog od osnovnih načela zaštite korisnika financijskih usluga utvrđenog zakonom, a to je pravo na zaštitu od diskriminacije.

Ruski državljani u posljednjih mjesec dana u Srbiji su osnovali 58 kompanija, najviše u Beogradu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije